Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ljungby

Skolsköterskor slår larm

Publicerat fredag 29 oktober 2010 kl 11.14
"Vi är inte enbart sprutsystrar"
(1:41 min)
1 av 2
Skolsköterskorna Lena Tideman och Birgitta Johansson känner stress och oro på grund av alla vaccinationer. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
2 av 2
Kim Larsson Nielsen, Simone Nielsen och Matilda Lönngren på Sunnerbogymnasiet. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio

Skolsköterskorna i Ljungby kommun känner stress över att de inte hinner ta hand om eleverna på bästa sätt. Anledningen är alla vaccinationer de måste genomföra.

– Vi är inte enbart några sprutsystrar. Det är vaccination som gäller och det andra får stå tillbaka, säger Birgitta Johansson som är verksamhetsansvarig för alla skolsköterskor i Ljungby kommun.

Ibland står eleverna i kö utanför Birgitta Johanssons dörr på Sunnerbogymnasiet. Hon och många andra skolsköterskor känner att det är svårt att räcka till. Förutom det ordinarie vaccinationsprogrammet mot röda hund, påssjuka och mässling, har de under hösten 2009 och våren 2010 genomfört vaccinationer mot svininfluensan. Följden blev bland annat att alla hälsosamtal med elever i förskoleklass ställdes in.

Planerade vaccinationer oroar
Det som oroar nu är de kommande vaccinationerna mot livmoderhalscancer.

– Vi behöver ha mer resurser om vi ska åläggas så mycket mer. Det här handlar om tre vaccinationer per flicka och vi hänger just nu i ett vakum.

Ingen oro hos ansvarig politiker
Moderaten Bo Ederström är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Ljungby kommun. Han är inte är särskilt orolig över situationen.

– Vaccinationerna är högprioriterade områden och skolsköterskorna måste göra avkall på andra saker, säger han.

Dörren ofta stängd
Även eleverna märker av skolsköterskornas stressiga arbetssituation. Vid ett runt bord i cafeterian ovanför trappan i Sunnerbogymnasiet sitter Simone Nielsen och pratar med sina kompisar. Hon går i trean och läser hantverk och mode. När hon behöver hjälp av en skolsköterska är dörren ofta stängd.

– Man har inte så stor nytta av dem. När man väl behöver dem brukar de inte vara i skolan. De är ofta på möte eller på andra skolor, säger Simone Nielsen.

Vill ha fler skolsköterskor
De skolsköterskor som jobbar på grundskolan ansvarar ofta för flera skolor, ibland upp till fyra, fem stycken. Enligt Birgitta Johansson går det mellan 600 och 700 elever per heltidsanställd sköterska i Ljungby kommun. Riksföreningen för skolsköterskor vill att gränsen ska gå vid 500 elever.

– Jag vill komma ner till 400-500 elever på en heltid. Då skulle vi säkert hinna med. Som det är nu känner vi oro och oron skapar stress, säger Birgitta Johansson.

Anna Tigerström
anna.tigerstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".