Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

"Hot mot rättsäkerheten att använda oauktoriserade tolkar"

Publicerat onsdag 10 november 2010 kl 07.21
Rättssalen i Växjö tingsrätt. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio

Rättsäkerheten hotas när domstolstolkar tas från närområdet. Det hävdar tolkförbundet efter uttalandet att man i större utsträckning bör använda sig av tolkar, som bor nära domstolen.

Det är brist på kvalificerade tolkar vid landets domstolar. Det framgår av en rapport från domstolsverket som Sveriges Radio Kronoberg tidigare rapporterat om. Ett sätt att möta bristen, som chefsåklagare Laila Kirppu i Växjö föreslagit, vore att arbeta mer med tolkar som bor i närheten av domstolen.

Men det förslaget får hård kritik från Alexander Karlsen från Sveriges tolkförbund som anser att det blir adressen i stället för kompetensen som blir avgörande för att få ett uppdrag.

– Det är mycket allvarligt eftersom det hotar rättssäkerheten, för varje person eller myndighet har rätt att få en professionell och kompetent tolkning. Det finns idag knappt 200 auktoriserade rättstolkar i landet. De har klarat ett antal prov i kammarkollegiet och i domstolar för att få auktorisation.

Det finns i dag auktoriserade rättstolkar för 36 olika språk. Att anlita andra tolkar för att de bor närmare domstolen är tvärt emot vad domstolsverket anser, hävdar Alexander Karlsen:
– Att tillämpa den geografiska närhetsprincipen, underförstått naturligtvis av besparingsskäl, går stick i stäv mot vad domstolsverket säger, nämligen att domstolarna mer ska anlita auktoriserade tolkar och framför allt auktoriserade rättstolkar.

Tas en auktoriserad rättstolk från en annan region för en viss rättegång innebär det högre kostnader:
– Det är en kostnad rättsväsendet måste ta för rättssäkerhetens skull . Börjar man tänka i pengar att den här rättegången inte är värd en kvalificerad tolkassistans, då är man ute på farlig mark, säger Alexander Karlsen.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".