Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Nytt skolämne kritiseras - saknar vetenskaplig grund

Publicerat tisdag 16 november 2010 kl 11.34
1 av 2
Många skolor i Kronobergs län undervisar i social och emotionell träning - SET. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
2 av 2
Katarzyna Musial på länsstyrelsen. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio

Barn och unga i länet har de senaste åren fått undervisning i hur de ska utveckla sin sociala och emotionella förmåga. Men metoderna saknar vetenskapligt stöd och är ifrågasatta av flera myndigheter.

SET är förkortningen för "Social och emotionell träning". Lärare och rektorer i Kronobergs län har utbildats i metoden inom sedan 2006, med syftet att stärka den psykiska hälsan och minska alkoholanvändningen bland barn och unga.

Men metoderna som används saknar vetenskapligt stöd och är ifrågasatta av flera myndigheter. Det visar en granskning som programmet Kaliber i Sveriges Radio har gjort. Och kritiker menar att övningarna kränker barnens integritet och rentav kan vara skadliga om de inte utförs av terapeuter.

Jobbar med personliga frågor
Socialantropologen Åsa Bartholdson har gjort ingående fältstudier av hur undervisningen i livskunskap, eller SET, bedrivs runt om i landet. Hon anser att det som sker under de här lektionerna ofta kränker elevernas integritet.

– Väldigt många av de här övningarna och de här programmen är ju väldigt personliga frågor. I frågor som är otroligt personliga, och som jag tror att om vi skulle lägga fram ett sådant här program på en arbetsplats, så tror jag att de flesta vuxna människor skulle göra motstånd och säga det här kommer inte jag att vara med på. Det här har inte ni med att göra, säger Åsa Bartholdson till Kaliber.

Vanligt i länet
En av dem som har jobbat med SET-utbildningen i Kronobergs län är Katarzyna Musial på länsstyrelsen.

– Den tillämpas i de flesta kommuner och skolor i Kronobergs län, men även runt om i Sverige, säger hon. Det fanns ett behov från skolorna att jobba med barn och ungas hälsa.

Hänvisar till Folkhälsoinstitutet
De myndigheter som står bakom spridningen av metoden i länet är Länsstyrelsen Kronoberg, Landstinget Kronoberg och Regionförbundet Södra Småland.

Enligt deras beskrivning är SET en utvärderad metod, med hänvisning till de studier som Folkhälsoinstitutet, FHI, har gjort.

Men den studien har ett så pass stort bortfall att den underkänns av både Socialstyrelsen, Skolverket och Statens beredning medicinsk utvärdering, SBU.

Kritik inget skäl att ta bort utbildningen
Att SET-metoden är ifrågasatt och kritiserad är inget nytt menar Katarzyna Musial, med det är inte skäl nog för att ta bort den från skolundervisningen i Kronoberg nuläget.

– De processutvärderingar som vi har gjort visar på bra resultat. Både pedagoger, rektorer men också elever är väldigt nöjda med SET. Givetvis ska vi ta diskussionen och fundera kring hur vi ska göra framöver. Det är ingenting som är skrivet i sten att vi ska fortsätta med SET. Samtidigt kan vi inte bara avkasta det på rak arm bara för att det har uppkommit en diskussion i media och kritik till SET.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".