Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

S ändrar sig om treväggarshallen

Publicerat torsdag 10 februari 2011 kl 13.09
"Det får inte bli en prestigefråga"
(1:40 min)
Nu vill Martin Edberg (S) ha en isolerad hall. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio

Nu gör Socialdemokraterna en helomvändning i frågan om utomhushallen på Östra lugnet. Från att ha varit en ivrig förespråkare av treväggarshallen menar partiet nu att en extra vägg måste byggas.

– Efter samtal med rektorn, föräldrar och mig själv, så har vi kommit fram till att den bästa lösningen är att bygga in och isolera för att se till att man kan vara inomhus och bedriva ämnet idrott och hälsa, säger Martin Edberg (S), vice ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden i Växjö kommun.

P4 Kronoberg har flera gånger berättat om idrottshallen med tre väggar på Östra Lugnet i Växjö. De senaste vintrarna har den varit i stort sett oanvändbar för barnen på skolan, på grund av att det blåst in löv och snö genom den öppna ytan in till idrottshallen.

Föräldrar till barnen på skolan har varit mycket kritiska till bygget och kämpat för att få en riktig idrottshall, med fyra väggar.

Men senast i mitten på december förra året så försvarade Martin Edberg (S) idrottshallen och gjorde klart att föräldrarnas protester inte skulle hjälpa.

– Det kommer inte bli någon inomhuslösning inom överskådlig framtid på Östra Lugnet, sa Martin Edberg (S) då.

Men nu säger alltså Martin Edberg (S) att idén med en idrottshall som bara har tre väggar, kanske inte var fullt så bra.

– Jag tyckte det var rätt att prova. Men med facit i hand så måste man också kunna ändra sig. Det är viktigt för mig att det här inte blir en prestigefråga. Det var rätt beslut då, men vi kunde samtidigt inte se allt då, säger Martin Edberg (S)

Han poängterar att de fortfarande vill ha kvar utomhuspedagogiken på Östra Lugnets skola, men att barnen ska kunna vara inomhus när vädret kräver det.

Från att tidigare varit en förespråkare för utomhushallen tillsammans med alliansen, så påpekar nu Martin Edberg (S) att det är den borgerliga majoriteten som måste ändra sig för att det ska bli en inomhushall.

– Det är ju så det ser ut. För att det ska bli ett positivt beslut så måste majoriteten ändra sig, säger han.

Kanske kan det också bli en ändring, då den borgerliga alliansen i Växjö nu öppnar upp för en ny ståndpunkt i frågan.

– Jag själv har just nu inte ändrat mig i frågan. Men jag har lovat medborgare att jag ska reflektera och tänka över det här beslutet. Nästa vecka ska jag också ta en diskussion om den här frågan med mina allianskamrater och sedan lämna ett besked, säger Patric Svensson (FP), ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden i Växjö kommun.

Jerry Sandberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".