Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LJUNGBY

Landsbygdskolornas framtid i Ljungby avgörs kväll

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 11.11
1 av 9
Förslaget som fullmäktige ska ta ställning till ikväll, är att skolorna i Kånna och Södra Ljunga läggs ner. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio, Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
2 av 9
Nedläggningsförslaget av skolorna Kånna, Södra Ljunga och Torpa har vållat stor debatt i Ljungby. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
3 av 9
Följande bilder är från demonstrationen den 31 januari, mot nedläggningarna av småskolorna i Ljungby. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
4 av 9
Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
5 av 9
Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
6 av 9
Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
7 av 9
Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
8 av 9
Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
9 av 9
Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.

I kväll beslutar fullmäktige om landsbygdskolorna i Ljungby ska läggas ner eller inte. Det kan sluta hur som helst.

Sällan har en fråga vållat så stor debatt som nedläggningsförslaget av de tre skolorna i Kånna, Södra Ljunga och Torpa. Frågan har splittrat maxialliansen och politikerna som vill lägga ner skolorna, har knappast folket på sin sida.

Tidigare i år demonstrerade över 1 000 personer mot nedläggningsförslaget.

När frågan var uppe i kommunstyrelsen lade socialdemokraterna ner sina röster. Det fick till följd att förslaget som fullmäktige ska ta ställning till kväll, är att skolorna i Kånna och Södra Ljunga läggs ner. Torpaskolan räddades.

Hur kommer socialdemokraterna att agera?
En av frågorna inför kvällen är hur socialdemokraterna kommer att agera. Lägger de återigen ner sina röster? För gör de det får ordföranden i fullmäktige utslagsrösten. Han är centerpartist och centerpartiet har hela tiden sagt "noll skolor nedlagda."

En fråga som också varit på tapeten är om ordföranden i fullmäktige Lars- Erik Karlsson (C) möjligen kan vara jävig och borde avstå att rösta. Han är nämligen också ledamot i den friskola som är på gång i Södra Ljunga.

Samvete eller partipiskan?
Och kommer politikerna i de olika partierna att rösta efter sitt samvete och övertygelse, eller är det partipiskan som gäller?

Så frågan om skolornas framtid är en helt öppen fråga i nuläget och kommunen räknar med så mycket publik att man förlägger fullmäktigemötet, som börjar 17.30, till Grand vid salutorget.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Tidigare artiklar

#bild=1553876##text=4337339#
#text=4337791#
#text=4153952#
#text=4102752#


#bild=1553987##text=4337978#


#bild=1553997##text=4155278#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".