Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KRONOBERG

Tvingas stänga alla lokala kontor

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 16.11
"Vi skulle inte vilja göra den här neddragningen"
(1:39 min)
1 av 2
Försäkringskassan kommer att lägga ner all sina lokala kontor i Kronobergs län. Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio.
2 av 2
Peter Burman, områdeschef på Försäkringskassan i Kronoberg, säger att man nu kommer att hänvisas till Försäkringskassans självbetjäningstjänster och telefonkundtjänst. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio.

Försäkringskassan lägger ner alla sina lokala kontor och servicekontor i Kronoberg. Över hela landet kommer myndighetens lokala närvaro att minska drastiskt.

Försäkringskassan har fått i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan för att visa hur de ska kunna möta de besparingskrav som regeringen har satt i budgetpropositionen under oktober månad.

300 miljoner ska sparas utöver det myndigheten hade kalkylerat med. För att klara av det ska Försäkringskassan kraftigt banta den lokala servicen. Istället ska de utöka telefonservicen på olika språk.

– Vi skulle inte vilja göra den här neddragningen, men vi ser att detta är det enda rimliga sättet att gå tillväga på. Det är det vi har bedömt har minst negativa effekter för våra kunder, säger Peter Burman, områdeschef på Försäkringskassan i Kronoberg.

Kontakta genom telefon eller Internet
När de lokala - och servicekontoren kommer att stänga, är inte klart i nuläget. Sammanlagt 12 personer är sysselsatta runt om i länet. När de stänger kommer medborgarna antingen behöva ringa eller ta kontakt med Försäkringskassan via Internet.

– Man kommer vara hänvisad till våra självbetjäningstjänster och telefonkundtjänst.

Det är något som vi måste lägga ner mycket energi på nu för att de verksamheterna ska fungera så bra som möjligt, säger Peter Burman.

"Måste hitta andra alternativ"
De som har personliga handläggare ska dock inte drabbas, vill han understryka.

– Den som exempelvis är sjukskriven eller har ett funktionshinder och som har en personlig handläggare kommer även i fortsättningen träffa den personen. Var det kommer att ske vet jag inte i nuläget, vi måste hitta andra alternativa mötesplatser.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".