Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Mycket oklart kring nya lärarlegitimationen

Publicerat torsdag 3 mars 2011 kl 14.06
"Förhoppningsvis höjer den statusen"
(1:58 min)
1 av 2
Martin Gustavsson hoppas att lärarlegitimationen ska höja statusen på läraryrket. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Thomas Berglund. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio

Beslutet i riksdagen igår att införa en legitimation för lärare välkomnas av många, men det kommer också att leda till en del problem och mycket kring legitimationen är fortfarande osäkert.

– Förhoppningsvis kommer det att leda till en förbättring av statusen för läraryrket, och det är väl det som varit målet med legitimationen hela tiden, och det tycker jag är positivt, säger Martin Gustavsson som undervisar i samhällskunskap, historia och ekonomi på Växjö Fria Gymnasium.

– Problemet kan ju vara om man undervisar i andra ämnen än vad man har sin lärarexamen i, om man då behöver komplettera de utbildningarna eller hur man löser det.

Har du själv en fullständig lärarexamen?

– Ja, jag har en lärarexamen i mina ämnen.

Från den 1 juli 2011 kan lärare börja ansöka om att få legitimation, legitimationen införs sedan på allvar från den 1 juli 2012 då alla nyutexaminerade lärare måste göra ett introduktionsår - en sorts prövotid - innan de kan få sin legitimation.

Och från 2015 är legitimationen obligatorisk för alla, och de lärare som i dag inte har någon examen eller saknar poäng har fram tills dess på sig att komplettera sin utbildning. Och det är många lärare som jobbar i skolan i dag som inte har den examen som krävs för att få legitimation och därmed ha möjligheten till fast jobb och att få sätta betyg. I Alvesta till exempel är det sju procent av lärarna i grundskolan som inte har en examen och i Växjö är det tveksamheter kring examen för drygt sex procent av lärarna i grundskolan.

– Det har funnits ett antal där vi inte har lyckats få behöriga lärare, det är jag medveten om och det är naturligtvis inte bra men det är någonting som vi får åtgärda, säger Thomas Berglund, skolchef i Växjö kommun.

Och det är fortfarande många oklarheter kring legitimationen, vilka regler ska till exempel gälla för de som har en gammal examen? Olika övergångsregler håller nu på att tas fram och kommer att presenteras senare i vår. Ett annat problem är att många lärare som har en examen undervisar i ämnen som de inte har behörighet för. Och där väntar ett stort arbete, enligt Thomas Berglund.

– Ja, det är ett större problem på så vis att nya lärare ju är ganska smala i sin behörighet och då måste man ju antingen bredda deras behörighet eller så får man införa ämneslärarsystem redan från årskurs 1. Via beslut i nämnden i mars påbörjar vi möjligheten för lärare att få en bredare behörighet.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".