Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gymnasievalet

Naturprogram lockade flest

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 06.00
"Man vill ha alla dörrar öppna"
(1:52 min)
1 av 2
Lisbeth Friman och Yngve Philipsson. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio
2 av 2
Tommy Gravéus, rektor på John Bauer i Växjö. Foto: Ines Micanovic/Sveriges Radio

Högstadieeleverna är nu klara med sina gymnasieval inför hösten. Sökstatistiken visar att Katedralskolan i Växjös naturvetenskapliga program fortfarande lockar flest elever i länet.

De första antagningssiffrorna inför gymnasievalet är klara och totalt har 95 elever valt Naturvetenskap på Katedralsskolan i Växjö som förstahandsval.

-- Många elever vet inte vad de ska göra i framtiden och väljer kanske det här programmet, för att ha alla dörrar öppna, säger Lisbeth Friman, som är rektor för det Naturvetenskapliga programmet på Katedralsskolan.

Eleverna som söker till gymnasiet i år är födda 1995 och det är en relativt liten årskull i jämförelse med de senaste åren. Konkurrensen om eleverna mellan skolorna är hård vissa program har trots ansträngningar inte tillräckligt många sökande för att få ekonomin att gå runt. På Kungsmandsskolan i Växjö har man exempelvis bara tio sökande till Hantverksprogrammet med inrikting möbler och design. Gymnasienämnden beslutar i vår huruvida det kan köra igång eller inte.

Men få sökande behöver inte nödvändigtvis sätta stopp för ett program. Trots att det bara är åtta sökande till det nystartade Samhäll-Beteendevetenskap på friskolan John Bauer i Växjö så ska det inte vara ett hinder, säger Tommy Gravéus som är rektor.

– Vi har möjligheten att samköra, eftersom vi har flera olika yrkesförberedande utbildningar, och sedan har vi på vissa plan även möjlighet att samköra med studieförberedande utbildningar, säger han.

Eleverna rör sig mycket mellan kommunerna och många vill studera i Växjö. Men inte Älmhultungdomarna, där har nära 80 procent av grundskoleeleverna valt Haganässkolan i Älmhult. Fortfarande är det inte klart hur många elever som inte kommer från länet som som är intresserade av att plugga i Kronoberg. Men de mer nischade och unika programmen brukar var de som lockar elever över länsgränserna. Ett av dem finns på Katedralskolan i Växjö.

– Till det engelsspråkiga programmet brukar det komma elever från till exempel Emmaboda och även från Jönköpings län, säger rektorn på Katedralskolan, Yngve Filipsson.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".