Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Kronobergarna rätt nöjda med hur skattepengarna används

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 05.39
Var får invånarna mest för pengarna? Foto: Jessica Gow/Sveriges Radio

Vad får kommuninvånarna i länet för sina skattepengarna? Och hur nöjda är man med servicen? Jo tack, vi är hyfsat nöjda, säger kronobergarna.

Uppvdinge har sämst öppethållande på biblioteken på kvällarna, Alvesta har den högsta skattesatsen och många i sysselsättning, och Tingsryds utmärker sig på skolområdet och företagandet. Det är några av resultaten i SKL:s mätning och jämförelse av kvaliteten i 6 kommuner i länet, Markaryd, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö, Alvesta och Älmhult.

I stor sett kan man säga att kvaliteten, nöjdheten och kostnaderna för skolan och äldreomsorgen till exempel, inte skiljer sig så markant mellan länets kommuner. Men det finns så klart skillnader: Tingsryd ligger sämst till när det gäller grundskoleresultaten. Nästan 20 procent av eleverna slutar grundskolan med så såliga betyg att de inte är behöriga till gymnasiet, enligt mätningen, betydligt fler elever än de övriga kommunerna.

Även när det gäller företagarklimatet finns en del att jobba på i Tingsryd. Det är inte alls lika många nya företag som startats och företagarklimatet upplevs som betydligt sämre i Tingsryd än i de flesta andra kommuner som varit med i jämförelsen. Markaryds sticker ut, där upplevs företagarklimatet som bäst. Även Växjö ligger bra till där.

Fler resultat: Växjö har den friskaste befolkningen, Alvesta den sjukaste och när det gäller hur mycket av hushållsavfallet som återvinns, är Växjö som skryter med att vara Europas grönaste stad, klart sämst av de sex kommuner som jämförts. 27 procent av avfallet återvinns i Växjö, att jämföras med Alvesta som är bäst och återvinner 52 procent.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".