Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Förening känner sig sviken av kommunen

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 04.55
"Fler kontor berikar inte mångfalden i Växjö centrum"
(1:44 min)
1 av 2
Joacim Benes, ordförande på RFSL Kronoberg, känner sig sviken. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.
2 av 2
Bo Frank (M), anser att företag är viktigare än föreningslokaler. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.

Att det nu står klart att Sigfridshäll i centrala Växjö blir kontor istället för bostäder uppfattar en drabbad förening i huset som ett svek.

När kommunledningen i Växjö ville sälja Sigfridshäll i centrala staden där flera olika föreningar hållit till så sa man att området behövdes till nya bostäder.

Men när försäljningen nu genomförts av den borgerliga majoriteten, så blir det istället ett dataföretag som tar över tomten.

I en av föreningarna, RFSL Kronoberg, som haft sin verksamhet i Sigfridshäll är Joacim Benes ordförande.
– Man får lite blandade känslor. Hittills har det pratats om att bygga fler bostäder ju. Men fler företag och fler kontor kommer inte att berika mångfalden i Växjös centrum.

Tycker ni att ni blivit dubbelt lurade av kommunen?
– På sätt och vis ja. Vi fick ju först veta att det skulle bli bostäder, istället kommer ett kontorsföretag att flytta in. Man kan se det som ett svek och undrar vad man ska lita på när det gäller kommunen, säger Joacim Benes.

Joacim Benes är också moderat politiker, och det likaledes moderata kommunalrådet Bo Frank som talat mycket om just bostäder i området tycker inte att att man gjort fel.

– Inte alls. Jag för en mycket bra politik och alliansen också för den delen, därför att vi vill utveckla företagen i Växjö. Det här handlar om ett dataföretag som omsätter ett par 100 miljoner kronor om året. De väljer att stanna kvar i Växjö och planerar att utöka sin verksamhet. Då måste vi från kommunen hjälpa till, säger Bo Frank (M).

Men om ni har sagt bostäder innan, kan ni inte förstå att detta anses som ett svek?
– Det kan jag förstå, men samtidigt är detta ett bra alternativ. Vi behöver nya företagsetableringar i Växjö och det är viktigare än föreningslokaler.

Behövs det inte mer mångfald med mer bostäder i centrala Växjö istället för kontor?
– Det kommer ett par tusen bostäder centralt i Växjö de närmsta åren och vi behöver fler arbetsplatser i den centrala stadskärnan. Dessutom har företaget betalat ett bra pris för Sigfridshäll, så jag är mycket nöjd, säger Bo Frank.


Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".