Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Många anhöriga till missbrukare söker stöd

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 11.25
"Det behövs för att synliggöra de anhöriga"
(1:24 min)
Monica Sjöholm, alkohol- och narkotikakonsulent på Navet i Växjö. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio.

En konstant stress, oro och ångest, det är vardagen för de som lever i nära relation till någon som missbrukar narkotika eller alkohol. Intresset för anhörigstöd för dem som lever i nära relation till någon som missbrukar har ökat i länet.

Till Navet har tre gånger så många hört av sig under 2010 som året innan och det har resulterat i att flera grupper för anhöriga har startats.

Inne i Navets lokaler i Växjö jobbar Monica Sjöholm som alkohol- och narkotikakonsulent. Konferensrummet där anhöriggrupperna träffas är färgglatt och välkomnande med en soffa i ena hörnet och en duk på bordet.

– Tanken är att lokalen ska kännas hemtrevlig i och med att det är så jobbiga saker som man pratar om. Man ska känna sig trygg i den miljön man är i, säger Monica Sjöholm som leder anhöriggrupperna.

Egentligen är anhöriggrupperna också en kurs om hur man som anhörig ska förhålla sig till missbruket.

– Vi har haft många anhöriga som söker sig hit, speciellt under förra året och därför startade vi anhöriggrupperna.

Varför behövs anhöriggrupperna?
– Det behövs för att synliggöra de anhöriga. Oftast är det mycket fokus på missbrukaren och så glömmer man bort alla anhöriga som finns runt omkring.

För varje person som missbrukar räknar man med att fem personer berörs av det missbruket.

Det betyder att en och en halv miljon människor i Sverige påverkas av någon i ens närhet som missbrukar.

– I en sådan här situation där man har en anhörig som missbrukar, känner man sig ensam. Det är väldigt tabubelagt och man bär på otroligt mycket ångest, oro och förtvivlan. Därför är det så fruktansvärt skönt att få prata av sig med dem som förstår vad man säger, berättar Lena, vars son är missbrukare sedan flera år tillbaka.

Varje minut tänker hon på vad som händer med hennes son. Hon och hennes man har valt att delta i en av de anhöriggrupper som Navet har startat.

"Man märker inte hur medberoende man är"
För Lena fanns det ingen tvekan om att gå med i en anhöriggrupp, det var ju någonting som hon och hennes man hade längtat efter i flera år.

Nu har hon precis gått klart sina sex gånger på anhöriggruppen.

– Jag tycker att den har gett mig jättemycket. Man har vågat berätta precis hur man har, och hur man har haft det. Det vi har gjort under kursen är att hitta det här med medberoende, att man ska försöka ta sig ur den biten.

Det ser man inte när man går hemma i det, man märker inte hur medberoende man är. Men när man får det på ett papper, så ser man att man har gjort jättemycket fel.

Kursen har stärkt mig, jag har förstått att det är fel att vara medberoende, man gör inte missbrukaren någon tjänst, förklarar Lena.

Lena heter egentligen någonting annat.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".