Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Nya turer vad gäller Växjö kommuns IT-enhet - ytterligare konsultinköp ifrågasätts

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 05.42
"En upphandling som inte följde reglerna"
(1:47 min)
1 av 2
IT-chefen Per Andersson säger att han välkomnar en granskning. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Ove Dahl, kommunchef Växjö, blev överraskad av de nya uppgifterna.

Växjö kommuns IT-chef ifrågasätts nu för ytterligare konsultinköp - i strid mot konkurrensreglerna.

Det handlar om ett konsultföretag som hittills fått över 700 000 kommunala kronor för IT-tjänster, och som fortfarande skickar fakturor till kommunen.

– Nej det är inte bra när vi får den här typen av diskussion. Nu ska vi gå igenom det här ordentlig med IT ytterligare en gång, för att se om det fanns motiv för att göra den här typen av bedömning, säger kommunchefen Ove Dahl.

IT-enhetens affärer och dess chef är satt under lupp, efter att kommunen upptäckte att han anlitat konsulter för miljoner rakt av, utan upphandlig i samband med den stora helrenovering av kommunens IT- verksamhet 2009. Projektet Ett IT.

Hård kritik internt
Kritiken internt var hård i höstas och ledde till ett omfattande åtgärdsprogram från kommunledningens sida, för att rätta till olagligheter och få stopp på den skenande ekonomin.

En regelrätt upphandling av konsulttjänsterna beordrades och genomfördes också förra året. IT-chefen fick en ekonomisk mentor och investeringsstopp infördes.

Fakturor har tickat in
Men i samma veva anlitade IT-enheten och chefen ännu ett konsultföretag för omfattande IT-arbeten i kommunen, utan att konkurrensutsätta tjänsten. Fakturor har tickat in med jämna mellanrum till kommunen under hela 2010 och fram till dags datum, summan hittills är drygt 700 000. Det här upptäcktes nyligen i kommunens ekonomisystem och ifrågasätts nu alltså internt.

Och för kommunchefen som är IT-enhetens chef, kom det som en överraskning, säger han:

– Jag fick veta det här för någon vecka sedan, i samband med att vi gått igenom vad som kan finnas. Då har det här kommit fram och redovisats som en upphandling som inte följde reglerna, säger Ove Dahl.

IT-chefen Per Andersson säger att han välkomnar en granskning, den här typen av köp av externa spetskompetenstjänster är en gråzon med utrymme för tolkning vad gäller upphandling, säger han.

Kommunchefen Ove Dahl är inte glad
– Nu kommer det här med all säkerhet att generera att vi kommer att upphandla även den här typen av tjänster, för att slippa den här diskussionen.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Frågor med svar till It-chefen Per Andersson

Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Klicka på länken för den del av frågorna om affären med det aktuella konsultföretaget som vår reporter Karin Ernstsson ställde till IT-chefen Per Andersson i måndags kväll via E-post.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".