Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Markaryd/Ljungby

Bakslag för Markaryd och Ljungby om Bolmentunneln

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 13.54
"Vi kommer givetvis att överklaga till miljödomstolen"
(1:33 min)
Bolmentunneln. Foto: Sydvatten.

Det blir inget förbud mot fortsatt drift av Bolmentunneln så som Markaryds och Ljungbys kommuner krävt. Det har länsstyrelsen nu beslutat.

Men enligt Bengt Germundsson, kommunalråd (KD) i Markaryds kommun, är inte sista ordet sagt den här gången heller när det gäller Bolmentunneln:

– Vi kommer givetvis att överklaga till miljödomstolen, så får den göra en professionell bedömning enligt lagstiftningen, och inte med en sådan inkonsekvens som länsstyrelsen hanterar de här frågorna.

Saknar tillstånd
Markaryds och Ljungbys kommuner vill ha ett förbud mot att använda tunneln eftersom miljödomstolen tidigare slagit fast att Sydvatten, som står bakom tunneln, saknar tillstånd för att leda bort grundvattnet i tunneln.

Grundvatten i tunneln kan få stor betydelse för användningen av mark kring tunneln eftersom det också planeras många skyddsåtgärder och därmed inskränkningar i att använda mark kring tunneln.

Men länsstyrelsen säger alltså nej till ett sådant förbud. Orsaken är att när Bolmentunneln anlades på 1970-talet gällde en äldre lagstiftning som inte krävde något särskilt tillstånd för inläckande grundvatten, och det är ett tillstånd enligt den lagstiftningen som Sydvatten har.

Åläggs utredning
Enligt Carl-Philip Jönsson på länsstyrelsen, så åläggs däremot Sydvatten att på grund av läckaget av grundvatten göra en utredning som visar hur läckaget kan minska.

Enligt Bengt Germundsson följer inte länsstyrelsen tidigare domar:
– Det är lite märkligt att man i själva skälen för beslutet åberopar miljödomstolens domar som stöd men sedan inte följer domarna i det fortsatta resonemanget, och därför blir hela länsstyrelsens resonemang i det här beslutet synnerligen inkonsekvent, säger Bengt Germundsson.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".