Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ALVESTA/EGYPTEN

Kristina startar nytt parti i Egypten

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 16.33
Hör längre intervju med Kristina
(5:34 min)
Trafik på Tahrir-torget i Kairo. Foto: Emilio Morinatti/Scanpix.

Några månader har gått efter revolutionen i Egypten och senare i år väntas politiska val.

Kristina Aboulghar från Alvesta lever i Kairo sedan många år tillbaka och håller på att starta ett parti.
– Det är spännande och lite oroande dagar, vi vill att det ska fungera och att det ska lyckas, säger Kristina Aboulghar som flyttade till Egypten för fyrtiosex år sedan.

Hon kom till Kairo som sjukgymnast, som så många andra från utlandet vid den tiden.
– Det fanns ingen egen utbildning i Egypten för sjukgymnaster och vi jobbade med militärrehabilitering.

Med det jobbade Kristina Aboulghar i åtta år och efter det startade hon en egen praktik. Under den tiden gifte hon sig och skaffade barn.
– Två barn, och idag har jag fyra barnbarn, säger hon.

Många som startar partier just nu
Hon berättar att hon och hennes familj har startat ett socialdemokratiskt parti, med ledord som demokrati, rättvisa och socialism. Det är många som startar partier just nu i Egypten, trots att det inte är helt lätt.
– Man behöver ha fem tusen registrerade medlemmar och de måste registrera sig vid ett visst statligt kontor och det är jobbigt att få tag i så många som är villiga att göra det, förklarar Kristina Aboulghar och tillägger att de redan är mer än fem tusen registrerade medlemmar i deras parti.

– Min man har sedan 10- till 15 år tillbaka varit en oppositionsman. Visserligen är han läkare, men han är väldigt politiskt intresserad och folket känner till honom.

Var tidigare inte intresserad av politik
Själv var Kristina Aboulghar inte särskilt intresserad av politik när hon bodde i Alvesta.
– Jag gjorde som mina föräldrar gjorde, och vi röstade på ett visst parti. Men när jag kom till Egypten och såg hur det såg ut ändrade jag kurs helt och hållet. I Sverige fanns det liksom inte så mycket att kämpa för, vi hade det bra helt enkelt, säger hon.

Men skillnad är det i Egypten.
– Under den tiden som Mubarak har varit vid makten har det blivit värre och värre för de andra partierna. Mubaraks parti tog över och det sista valet var fruktansvärt, det var rena katastrofen och de vann alla platserna, berättar Kristina Aboulghar.
– Men nu, när vi har blivit av med Mubarak vill andra också börja bilda nya partier, menar hon.

Under sina många år i Kairo har hon hunnit vara med på många demonstrationer, även på Tahir-torget, och nu försöker hon se ljust på framtiden.
– Vi får hoppas på det bästa, och vi ska göra vårt bästa också, men det räcker inte bara med att starta partier. Det är många som har blivit sårade, ungefär sex hundra har blivit ihjälskjutna och fem- till sex tusen är skadade. Allvarligt dessutom, avslutar Kristina Aboulghar.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".