Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Älmhult

Ingen skola i Häradsbäck till hösten

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 14.32
"Jag är inte besviken på själva beslutet"
(1:24 min)

Skolan i Häradsbäck i Älmhults kommun läggs i malpåse redan till hösten.
Förskoleklassen får vara däremot vara kvar. Det beslutade utbildningsnämnden i Älmhult idag.

Max Ahlsén, från föräldraföreningen, satt med på det extra sammanträdet i dag om skolans framtid och han är besviken och kritisk.

– Jag är inte besviken på själva beslutet, jag är besviken på att det inte tas något långsiktigt beslut. Nu står vi fortfarande i samma situation att det ska fortsätta diskuteras, men man har ju inte mer att säga egentligen, säger han.

Det går bara sju barn i skolan i Häradsbäck, men trots det blev det inget definitivt besked till föräldrarna i dag om vad som händer med skolan i Häradsbäck på sikt. Ett nedläggningsbeslut av en skola måste tas av fullmäktige, något som skulle fördröja processen, så därför heter det nu att skolan hålls vilande, säger ordföranden i utbildningsnämnden Bodil Hansen (M).

Beslutet i dag innebär att barnen i årskurs 1-3 hänvisas till Gemö/Linne till hösten och förskoleklassen behålls i Häradsbäck.

Hur länge ska skolan vara "vilande" då?

-- Det ingår inte i beslutet, utan måste komma upp igen till nytt beslut om den ska vara vilande, återupptas eller läggas ner, säger Bodil Hansen.

På kritiken från Max Ahlsén och de övriga föräldrarna om att de fortfarande tvingas leva i ovisshet, svarar Bodil Hansen.

-- Ovissheten är inte så stor, beslutet kommer ganska snart. Vi har ett inriktningsbeslut i fullmäktige att en F-3- skola bör ha cirka 40 elever för att vi ska kunna upprätthålla kvaliteten i undervisningen.

Så då kan du säga till föräldrarna att det blir en nedläggning av skolan?

– Det är det perspektivet vi ser i dagsläget i alla fall, säger Bodil Hansen.

– Visst är det få barn, men det skulle skett ett samarbete redan innan de la ner både Virestad och Bråthult. Där skulle kommunen ha kraftsamlat, vilket de inte gjorde. Nu har de lagt ner alla tre skolorna i den östra delen och det finns ingen kommunal skola kvar. Det ser inte bra ut, säger Max Ahlsén

Karin Ernstsson
karin.enstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".