Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Vikariebrist på högstadieskolor

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 05.15
"Vi missar en massa"
(1:39 min)
1 av 5
Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
2 av 5
Yasmin Dönerryuk och Jennifer Sassa går i nian på Norregård.Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
3 av 5
Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
4 av 5
Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
5 av 5
Rektorn Mats Wahlberg. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.

Flera hundra lektioner har ställts in det senaste året på Växjös högstadieskolor. Det visar en färsk kartläggning av situationen för eleverna i Växjö som nyligen presenterades för politikerna.

För att ta reda på hur många lektioner eleverna missar på grund av vikariebrist, gjordes nyligen en kartläggning på högstadieskolorna i Växjö, som presenterades för skolpolitikerna förra veckan.

Bergrundaskolan har ställt in cirka 100 lektioner det här läsåret, Arabyskolan 60 lektioner, Lammhult också cirka 60 lektioner, medan Teleborgs centrum uppger att man sällan behöver ställa in lektioner. Inte heller på Ringsbergskolan har många lektioner behövt ställas in.

40 inställda lektioner
På Norregårdskolan har man tvingats ställa in 40 lektioner det här läsåret. En av eleverna som drabbats är Yasmine Döneryuk, som går sista året på grundskolan.

- Det brukar vara matten och svenskan och det är faktiskt dåligt tycker jag, för vi går i nian, vi behöver betygen så vi missar ganska mycket på grund av vikarier som inte kommer, säger hon.

Djupt bekymrad
Rektorn på Norregårdskolan, Mats Wahlsten, är djupt bekymrad över bristen på vikarier i kommunen. Det är betydligt svårare att få tag på vikarier nu jämfört med tidigare, beroende på att det är färre som vill bli vikarier, tror han. Det får konsekvenser för undervisningen.

- Det blir splittrat, vissa klasser kanske drabbas hårt av mycket ströfrånvaro, säger Mats Wahlberg.

Men 40 inställda lektioner, hade blivit betydligt fler, om inte skolan jobbat så hårt på egen hand för att lösa vikariebristen, säger han. Nu tar man in pensionerade lärare, elevstödjare och lärarkandidater som vikarier och skolan har också anställt en resursperson som fast springvikarie.

Har löst det själva
På grund av att den centrala vikarieförmedlingen i kommunen inte fungerar, har resultatet blivit att man försöker hitta lösningar på egen hand, så att inte eleverna ska drabbas allt för hårt, enligt Mats Wahlberg

- Vi får inte alltid hjälp av vikarieförmedlingen och hade vi inte löst det själva, hade vi fått ställa in betydligt fler lektioner, säger Mats Wahlberg.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".