Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Vikarieförmedling får ”icke godkänt” av rektorer

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 12.03
"För få vikarier anmälda"
(1:37 min)
Mats Wahlsten, rektor på Norregårdskolan. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.

Flera skolor i Växjö har tröttnat på den centrala vikarieförmedlingen i kommunen. Den fungerar inte, tycker rektorerna.

I stället försöker skolorna skaffa vikarier på egen hand.

– Annars hade vi tvingats ha betydligt fler lärarlösa lektioner, säger Mats Wahlsten, rektor på Norregårdskolan.

Flera hundra lektioner ställs in under ett år, bara på högstadieskolorna i Växjö på grund av svårigheter att få vikarier, enligt en färsk kartläggning som presenterades för skol - och barnomsorgsnämnden förra veckan.

I utredningen framkommer också att många skolor helt enkelt rundar den centrala vikarieförmedlingen i kommunen och i stället jobbar hårt för att skaffa en egen bank med vikarier.

Orsaken är att förmedlingen inte fungerar när det behövs akuta vikarieinsatser, skriver skolorna. Sedan något år tillbaka sköts förmedlingen också digitalt via dator och SMS.

Mats Wahlsten, rektor på Norregårdskolan ger förmedlingen "icke- godkänt". De senaste 10 gångerna som man har kontaktat förmedlingen, har man bara fått ett positivt besked om vikarie en gång.

– Det är för få vikarier anmälda där, en bättre timersättning kanske skulle göra att fler ville anmäla sig till vikarieförmedlingen, tror Mats Wahlsten.

Så för att överhuvudtaget klara undervisningen ringer Norregårdskolan istället in pensionerade lärare, lärarkandidater eller elevstödjare som hoppar in och tar hand om klasserna när ordinarie lärare är sjuka, eller vabbar. Folk som känner skolan och eleverna sedan tidigare.

Han har också fastanställt en lärare som extra resurs och springvikarie. Lyckat och nödvändigt, säger Mats Wahlsten.

– Vi satsade minst 200 000 kronor om året på externa vikarier. Om man kan lägga de pengarna på att i stället ha en fast anställd lärare, så betalar det sig bra, säger Mats Wahlsten.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".