Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Mark- och miljödomstol bildas i Växjö

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 11.54

På måndag den 2 maj bildas en ny mark- och miljödomstol i Växjö, domstolen blir en av fem i landet. Dessutom kommer en Mark- och miljööverdomstol bildas i Svea hovrätt.

Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt räknar med att handlägga cirka 700 miljömål, drygt 200 fastighetsmål, samt cirka 600 plan- och byggmål per år.

I mark- och miljödomstolen kommer det att finnas nio rådmän och tio tekniska råd. Därutöver kommer det för målberedningen att finnas nio beredningsjurister och åtta domstolssekreterare.

De nya domstolarna blir en del av tingsrätterna i Nacka, Vänersborg, Växjö, Umeå och Östersund.

Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt kommer att ha ett domsområde som omfattar Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Blekinge och Skåne län. Det innebär att mark- och miljödomstolen övertar fastighetsmålen från fastighetsdomstolarna vid Linköpings, Jönköpings, Växjö, Kalmar, Blekinge och Malmö tingsrätter.

Vidare kommer mål enligt plan- och bygglagen, vilka idag överklagas till förvaltningsrätterna i Linköping, Jönköping, Växjö och Malmö, i fortsättningen att överklagas till Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt.

Mark- och miljödomstolarna kommer att handlägga:

  • De mål som hittills har handlagts av miljödomstolarna, exempelvis tillstånd till vattenverksamhet och tillstånd till miljöfarlig verksamhet.
  • Huvuddelen av de mål som hittills har handlagts av fastighetsdomstolarna, såsom expropriationsmål och mål enligt fastighetsbildningslagen.
  • Huvuddelen av målen enligt plan- och bygglagen, såsom frågor om bygglov och rivningslov samt överklaganden av planärenden. Dessa mål har hittills handlagts av förvaltningsrätterna och regeringen.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".