Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ljungby

Älgjägare åtalas

Uppdaterat fredag 29 april 2011 kl 12.02
Publicerat fredag 29 april 2011 kl 06.10
Bilden är fotograferad från skyttens plats. Den skidåkande mannens placering då denne blev träffad skymtar vid pilspetsen. Foto: Kronobergspolisen.

Den 32-årige älgjägare som i början av december sköt ihjäl en 71-årig skidåkare väster om Ljungby åtalas nu för vållande till annans död. Åklagaren anser att jägaren varit oaktsam och bär ansvar för mannens död.

Den 32-åriga kvinnan som bor i Halland var ute och jagade tillsammans med en kamrat i trakten av Byholma väster om Ljungby. De hade varit ute några timmar när de såg spår efter älg och släppte sin hund.

Efter en stund såg de båda jägarna två älgar, en ko och en kalv, en bit bort längs den skogsväg som de själva gick på. De bestämde att kvinnan, som jagat i tio år men som aldrig hade skjutit något älg, skulle skjuta och hon avlossade ett skott mot kalven som stöp.

Såg en man ligga på vägen
Och det var när de gick mot den skjutna kalven som de såg en man med skidor på fötterna ligga på vägen en bit bort.

De trodde först att mannen var död och att han hade drabbats av sjukdom, men såg sedan att han levde. De larmade ambulans och påbörjade konstgjord andning, och det var då de upptäckte att mannen var träffad av en kula i bröstet. Hans liv gick inte att rädda.

Den polisutredning som sedan följde visade att den 71-årige skidåkaren hade träffats av kvinnans kula. Precis när kvinnan sköt mot älgen kom skidåkaren ur en kurva och träffades av kulan som först hade gått igenom kalven. Han träffades på 110 meters håll.

Och nu åtalas alltså den 32-åriga kvinnan för vållande till annans död.

Förnekar brott
Kvinnan själv förnekar brott och menar att det rör sig om en olyckshändelse. Hon säger till polisen att det bakom älgen fanns en liten kulle och att det skulle vara ett bra skydd och bromsa kulan ifall hon missade - ett så kallat kulfång. Men åklagaren hävdar att hon var oaktsam och därmed bär ansvaret för mannens död.

Rättegången, som kommer att hållas vid Växjö tingsrätt, beräknas ta en och en halv dag, åklagaren har också begärt att det ska hållas en syn på platsen där dödsskjutningen ägde rum.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".