Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Pinsamt, jobbigt och tråkigt med kondom

Publicerat måndag 9 maj 2011 kl 14.11
"Det går lättare utan"
(2:09 min)
1 av 3
Sofia Gustavsson, Elenore Fransson och Johanna Björkstrand på Katedralskolan i Växjö känner till kondomproblemet. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio.
2 av 3
Många tycker att man är omtänksam om man tar upp frågan om kondom. Foto: Nina Varumo/SvD/Scanpix.
3 av 3
Martina Eriksson, folkhälsoutvecklare, säger att man måste våga fråga om man ska använda kondom. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio.

Intresset för kondomanvändning är lågt. Samtidigt säger unga i länet att det är viktigt att använda kondom, visar den största undersökningen om sexvanor i sitt slag som Göteborgs universitet ligger bakom.

Martina Eriksson är folkhälsoutvecklare på Landstinget och jobbar med just sexuell hälsa.

– Resultat från studien visar att vid bara hälften av alla samlag, både med nya och tillfälliga partners, används kondom, vilket är ganska lågt.

16 år och nykter
Man är i genomsnitt 16 år och nykter i den sexuella debuten, men det är alltså fortfarande pinsamt, jobbigt och tråkigt med kondom, tycker framför allt killarna.

Studien Ung KAB09 är gjord över hela Sverige men har delats upp i olika regioner. Och nu på eftermiddagen äger en stor videokonferens rum där experter från Kronobergs län bland annat lyssnar mer ingående på studien för att se hur man ska jobba med kondomanvändningen i fortsättningen.

Omtänksamt ta upp frågan
Samtidigt som det är svårt att få folk att använda kondom så tycker unga i länet i studien att det ändå är viktigt med kondom, säger Martina Eriksson.

– 90 procent utav kvinnorna tycker att man är omtänksam och ansvarsfull om man tar upp frågan om kondom och 80 procent utav männen tycker detsamma. Det är ganska höga siffror. Om man då jämför det med siffror som visar att kondomanvändning är låg, så ställer man sig frågan, varför använder man då inte kondom?

Sofia Gustavsson, Elenore Fransson och Johanna Björkstrand på Katedralskolan i Växjö känner till kondomproblemet.

– Det går lättare utan. Det kanske går lite snabbare.

Är det inte viktigt att använda kondom?

– Jo, det är det, men folk kanske inte tänker på det i hettans stund.

Martina Eriksson säger att detta är ett problem som måste synliggöras.

– Unga och vuxna måste våga fråga i det sexuella mötet om man ska använda kondom. Skulle man veta att partnern ligger där och tycker att man är ansvarsfull och omtänksam om man tar upp frågan så kanske man lättare skulle fråga.

Undersökningen visar också att det är viktigt att förutse riskbeteende, till exempel löper de som sexdebuterar tidigt, större risk att få problem med droger och alkohol.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".