Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Duktighet framför säkerhet på jobbet

Publicerat tisdag 10 maj 2011 kl 15.46
"Det var riskfyllt"
(6:31 min)
Elias Johansson har sommarjobbat på ett företag där han inte alltid kände sig säker. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio Kronoberg

När unga människor sommarjobbar är de inte ovanligt att de visar sig duktiga på bekostnad av sin egen säkerhet.
Elias Johansson, 17 år har jobbat på en arbetsplats som han själv kände var farlig.

Sedan 2006 satsar Arbetsmiljöverket varje sommar på att göra tillsynsbesök på företag för att kolla att arbetsplatsen är säker för sommarjobbarna.

Företaget som Elias Johansson jobbade på sysslar bland annat med att laga skogsmaskiner. Och trots att han var anställd som assistent och hade enklare arbetsuppgifter upplever Elias att han utsatte sig för fara.
– Ja, så kändes det när vi skulle utföra tunga lyft. När jag var uppe och klättrade på maskinerna kändes det också riskfyllt, säger Elias Johansson.

Han berättar att han klättrade upp på skogsmaskinerna för att hans arbetsuppgift krävde det.
– När de andra mekade i motorn på svåråtkomliga ställen behövde jag klättra upp för nå. Det var stengolv nedanför, så jag fick ta det försiktigt, förklarar han.

Enligt arbetsmiljöverkets statistik omkom 20 unga människor i arbetet mellan 2008 och 2010 och 9000 unga skadades så pass allvarligt att de sjukskrev sig. De har lättare att råka illa ut, förklarar Marianne von Döbeln som är arbetsmiljöinspektör.

Ett femtiotal företag i Småland, Blekinge och Öland kan vänta sig besök från Arbetsmiljöverket inför sommaren. Tanken är att företagen ska tänka på att förebygga risken för skador.

Sara Eriksson har jobbat flera somrar på ett äldreboende och ska jobba där i år igen.
– Varje år innan jag har börjat sommarjobba har jag fått information från de som jobbar på äldreboendet. De berättar om risker och sådant, säger hon.


Har du gjort någonting som du vet har varit fel ur säkerhetssynpunkt?


– Ja, det har jag. Jag har lyft de äldre ut sängen med lift ensam, fast att man ska vara två. Där borde jag ha tänkt om och väntat på en kollega, säger Sara Eriksson.

Hon berättar att hon gjorde det för att det var mycket att göra på jobbet och det skulle gå fort.
– Jag tänkte att mina kollegor inte skulle behöva hjälpa mig, så jag gjorde det själv istället, avslutar Sara.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".