Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sunnerbogymnasiet

Lärare: ”Jag kämpar till sista blodsdroppen”

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 13.34
"Jag hoppas att de stöttar oss"
(1:48 min)
1 av 2
Peter Nielsen, lärare på Hantverksprogrammet på Sunnerbogymnasiet är mycket kritisk till rektorns utspel om nedläggning av program. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Jacob Dreberg och Oliver Wiktorsson går Hantverksprogrammet på Sunnerbogymnasiet. De hoppas på att politikerna ska stötta deras program när det är dags att avgöra om det ska finnas kvar till hösten. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio.

Känslorna är upprivna på Sunnerbogymnasiet i Ljungby efter rektorns förslag om att stoppa hantverksprogrammet och industriprogrammet till hösten.

Läraren på Hantverksprogrammets gren finsnickeri, Peter Nielsen, blev fullständigt tagen på sängen, säger han och är också kritisk till rektorns utspel, som han menar kommer helt fel i tiden.

– Det är otroligt otaktiskt att gå ut med det här uttalandet en vecka innan sista dagen för omval.

Sedan det blev känt att rektorn föreslagit att hantverksprogrammet och industriprogrammet inte ska ta in elever till hösten så har det varit mycket oro på Sunnerbogymnasiet och även i Ljungby.

Eleven Jacob Dreberg står och putsar på sitt arbete i finsnickeriet, en av grenarna på hantverksprogrammet och han är inte positiv till rektorns förslag.

– Jag tycker att det är katastrof. Det finns behov av finsnickare.

Jacob tycker att det är tråkigt om det inte finns tillräckligt många sökande till programmet till hösten.

– Man kan inte styra över det riktigt. Många vill ju gå bygg.

Vad skulle du vilja säga till politikerna som snart ska ta beslut om hantverksprogrammets och industriprogrammets framtid?

– Jag hoppas att de stöttar oss. Om man tittar på vilka som har kommit ut i arbetslivet så är det en stor procent utav dem som har gått utbildningen.

Peter Nielsen är fast besluten att kämpa ända in till slutet. Han vet att behovet av finsnickare är stort bland företagen.

– Det första man får göra är att kontakta de intressenterna som finns angående den här utbildningen. Det är ju framför allt de företagen som vi har samarbete med och som vi har samarbetat med under många års tid. Och jag vet ju vad de tycker och att de har ett stort behov av att rekrytera och utbilda personal.

I eftermiddag sätter sig de ledande politikerna i barn -och utbildningsnämnden i ett informellt möte med rektorn Ulf Engqvist och förvaltningschefen för att diskutera den uppkomna situationen på skolan.   

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".