Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Glad över ökningen av Lex Maria-anmälningar

Uppdaterat fredag 13 maj 2011 kl 15.09
Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 14.50
"Det tyder på att vi har lyckats"
(1:43 min)
Styrbjörn Östberg, chefsläkare och ansvarig för patientsäkerheten inom landstinget Kronoberg, är glad över att fler skador anmäls enligt Lex Maria. Han säger att det tyder på att man har lyckats i patientsäkerhetsarbetet. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.

Fler och fler skador i vården anmäls till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. I Kronoberg har antalet anmälningar nästan fördubblats de senaste fyra åren.

– Jag är glad för den ökningen för det tyder på att vi har lyckats i vårt patientsäkerhetsarbete, att man identifierar vårdskador och att vi kan utreda och förhoppningsvis förebygga att det händer igen. Så det är inte ett tecken på att det händer mer utan snarare på att vi identifierar det bättre, säger Styrbjörn Östberg, chefsläkare och ansvarig för patientsäkerheten inom landstinget Kronoberg.

Varje år skadas många patienter inom sjukvården. Man räknar med att mellan fem och tio procent av dem som vårdas på sjukhus får någon form av komplikation eller skada. Det handlar om allt från mindre infektioner till skador och dödsfall.

"De här fallen är oerhört tragiska"
En kvinna till exempel sökte vård på Ljungby lasarett för huvudvärk, men hon skickades hem och dog senare av hjärnblödning. En annan kvinna var gravid, men förlorade sitt barn efter misstag som hade gjorts på Växjö lasarett.

– De här fallen är oerhört tragiska. Man kan nog tyvärr aldrig helt få bort att det sker misstag i vården. Det är alltid lätt i efterhand att se hur man skulle ha gjort, men det är inte alltid lika lätt när man står i situationen.

Få skador anmäls
Förra året Lex Maria-anmäldes 56 ärenden i Kronoberg, och det är nästan dubbelt så många som 2007. Varje ärende utreds noga av Socialstyrelsen och syftet är att undvika att just den skadan sker igen. Men trots ökningen är det bara en liten del av de skador som sker i vården som anmäls, och Styrbjörn Östberg tycker att läkarna borde anmäla mer.

– Ja, vi hoppas ju få reda på allting som skulle kunna vara en avvikelse och jag tror att det blir bättre ständigt, vi får ju fler och fler anmälningar.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".