Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Skogsgödsling kan bli vanligare i Kronoberg

Publicerat tisdag 1 november 2011 kl 05.00
"Det finns ett intresse hos skogsägarna"
(1:45 min)
I Kronobergs län förekommer väldigt lite skogsgödsling, något som det kan bli ändring på. Foto Bertil Ericson/Scanpix

Skogsgödslingen ökar i Sverige men i Kronobergs län är det fortfarande väldigt ovanligt. Men det kan bli en förändring i och med att Skogsstyrelsen arbetar på nya allmänna råd för skogsgödsling.

Ett hot mot den biologiska mångfalden tycker kritikerna. Men på Södra skogsägarna välkomnar man en förändring.

– För de enskilda skogsägarna skulle det vara en bra möjlighet att investera i sitt skogsbruk, det skulle bli en ökad tillväxt. Och i från sydsvenskt skogsbruk har vi tyckt att man borde kunna lätta på reglerna, för de miljöfaror som naturligtvis finns med kvävegödsling kanske inte är så stora som man har trott, säger Göran Örlander på Södra skogsägarna.

Arter riskerar försvinna

Att gödsla i skogen får den att växa fortare vilket innebär mer pengar till skogsägaren. Men i Kronobergs län förekommer väldigt lite skogsgödsling. En orsak är att Skogsstyrelsen avråder från skogsgödsling i länet undantaget Uppvidinge, eftersom att det redan finns ett kvävenedfall från atmosfären i södra Sverige. Och skogsgödsling är omtvistat. Lingon, blåbär och andra arter riskerar att slås ut.

– Skogarna kommer att bli mörkare, markvegetationen försvinner, du kommer att få snabbväxande träd som lavar kommer att ha svårare att leva på, så du får en allmän förändring. Om du får det på ett enskilt litet område kanske det inte är så allvarligt, men om du får det storskaligt kan du få stora negativa effekter på biologisk mångfald som gör att arter försvinner, säger Peter Robertnz som är skoghandläggare på Världsnaturfonden.

Intresse finns

Men skogsstyrelsen öppnar nu dörren för en förändring, men planerar att se över sina allmänna råd och har bett SLU, Statens lantbruksuniversitet, att göra en översyn av kunskapsläget. Det finns dessutom ett intresse från skogsägarna, säger Hans Samuelsson på Skogsstyrelsen.

– Det finns ett intresse för gödsling även i södra Sverige. Och det vi kanske inte tycker är lämpligt idag, som kvävegödsling, kanske kan accepteras i framtiden, säger Hans Samuelsson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".