Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Pantbehållarna ett fiasko

Publicerat torsdag 3 november 2011 kl 06.54
"Vi gjorde ett gott försök"
(1:36 min)
Pantbehållarna används mest som extra soptunnor. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.

De pantbehållare som sattes upp runt om i Växjö under sommaren 2010, åker nu ner. Försöket som enligt Returpack fungerat väl i andra städer i Sverige har i Växjö blivit ett fiasko.

På Kungsgatan i Växjö finns en av de pantbehållare som kommunen satte upp i samarbete med Returpack, sommaren 2010. Om man gräver riktigt djupt i sopresterna, kanske man skulle kunna hitta en pantburk eller flaska, men uppenbart är att växjöborna hellre använder behållarna som extra soptunnor.

– Det fungerade bra första sommaren. I sommar har det dock inte funkat alls, eftersom det har hamnat en massa skräp i behållarna. Vi gjorde ett gott försök, men det har tyvärr inte lyckats, säger Fredrik Ivarsson, gatuingenjör på tekniska förvaltningen.

Meningen med pantbehållarna var att de skulle göra det lätt för invånarna att separera pantbara flaskor och burkar från resten av avfallet, bland annat för att de som letar efter burkar i soporna skulle slippa sticka händerna i kletigt avfall. Så har det inte blivit. Och nu åker de alltså ner, för Växjöborna har inte skött sig såsom man enligt Returpack gör i flera andra städer.

Men Fredrik Ivarsson påpekar att misslyckandet med pantbehållarna i alla fall inte kostat skattebetalarna många kronor.

– Det har bara kostat att sätta upp dem, och att ta ner dem. Det handlar om några få arbetstimmar.

Klara Börjeson
klara.borjeson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".