Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industribyggnad med kraftig rökutveckling som följd och spridningsrisk till närliggande fastigheter. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på din lokala P4 kanal.
(Publicerat idag kl 12.35)
Varg

Kynna allt närmre Skånegränsen

Uppdaterat tisdag 1 november 2011 kl 11.10
Publicerat tisdag 1 november 2011 kl 09.25
"Hon har hittat en plats där hon vill bo"
(1:12 min)
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Vargen Kynna befinner sig nu i den södra delen av Kronobergs län på gränsen mot Skåne. Men enligt länsstyrelsen håller hon sig fortfarande inom jaktområdet i Kronoberg och får därmed skjutas enligt beslutet om skyddsjakt.

– I varje fall var hon där vid midnatt när vi fick senaste rapporten, säger Per Ekerholm, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Allmänheten kan följa vargens rörelser genom SLU:s vargwebb. Där kan man se var vargen befinner sig inom ett område på 10 gånger 10 kilometer. Länsstyrelsen har tillgång till en mer precis version och kan se den exakta punkten där vargen befinner sig, när det har kommit en rapport från vargens sändare. Länsstyrelsens senaste rapport kom vid midnatt och då var vargen fortfarande i Kronoberg. Det är bara vid ett tillfälle sedan hon kom till länet som hon vandrat iväg till Skåne.

– En gång sedan hon kom in den 31 maj har hon varit i Skåne, men fortfarande norr om viltstängslet som går längs vägen mellan Osby och Markaryd, säger Per Ekerholm.

Troligtvis kan vargen ta sig över viltstaket men hon har valt att inte göra det. När hon vandrat in i Skåne har hon följt stängslet och på så sätt tagit sig över gränsen, men hon har alltså återvänt snabbt igen.

– Det här är hennes hemområde. Hon har hittat en plats där hon vill bo, säger Per Ekerholm.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".