Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vargen Kynna

Länsstyrelsen vill se fortsatt skyddsjakt och utökat jaktområde

Publicerat torsdag 3 november 2011 kl 16.00

Länsstyrelsen Kronoberg rekommenderar Naturvårdsverket att säga ja till fortsatt skyddsjakt på vargen Kynna. Man menar också att jaktområdet ska utökas om Kynna vandrar söderut.

Imorgon går tiden för skyddsjakt av vargen Kynna ut. Men flera begäran om förlängd skyddsjakt har kommit in till Naturvårdsverket som nu ska besluta om jakten ska få fortsätta.

I måndags mottog Länsstyrelsen kronoberg en begäran om ett yttrande rörande skyddsjakten, från Naturvårdsverket. Och Länsstyrelsen vill alltså att verket säger ja till förlängd jakt. Motiveringen är att det inte finns några andra lämpliga lösningar för att skydda får i området från Kynna.

– Flertalet av fårägarna i det berörda området kommer inte att ta in fåren förrän om en månad, några av fårägarna inom det berörda området kommer att ha fåren ute under vintern och få eller inga av fårbesättningarna inom det berörda skyddas av rovdjursavvisande stängsel, skriver Länsstyrelsen i sitt svar.

Länsstyrelsen fick också svara på frågan om området där Kynna ska få jagas ska utökas, om hon skulle vandra ner i Skåne län. På detta svarar Länsstyrelsen att jaktområden bör utökas med den del av Skåne län som ligger norr om viltstängslet utmed tvärvägen Markaryd - Osby. Man föreslår också att Länsstyrelsen Kronoberg ska vara ansvarig länsstyrelse för jakten.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".