Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Många familjer vill bo i unikt hus

Publicerat måndag 16 april 2012 kl 12.00
"Flera familjer intresserade av att flytta in"
(1:34 min)
Skiss på Villa Åsaliden. Bild: Miljösmarta Hus i Småland

Under våren har 19 olika familjer anmält sitt intresse om att få flytta in i Växjö Energis nya så kallade plushus som ska byggas på Östra Lugnet i Växjö. Sju av familjerna är intresserade av att bli testpiloter och en familj kommer i höst att få flytta in.

Växjö Energi bygger plushuset i samarbete med föreningen Miljösmarta Hus i Småland och Växjö kommun. Villa Åsaliden blir namnet på plushuset som ska byggas på Östra Lugnet i Växjö. Huset ska få faluröd panel och vita knutar och ha en yta på 180 kvadratmeter.

– Det som är speciellt med det här huset är att det ska generera mer energi än de gör av med av både el och fjärrvärme. Och vad jag vet så finns det idag inga liknade miljöhus, säger Ulla Sigfridsson på Växjö Energi.

Familjen ska blogga
Huset har solfångare och solceller och massor av modern teknik som styr uppvärmning, luftcirkulation och elförbrukning. Familjen som ska bo i huset ska sköta huset, rapportera, blogga om det och ta emot studiebesök då och då.

– Vi vill att det ska bo en helt vanlig familj i huset, gärna med barn som lever ett så normalt liv som möjligt.

Får inte bo gratis
Trots att familjen som ska bo i huset kommer att ha en hel del sidouppgifter för Växjö Energis räkning, kommer de inte att få bo i huset gratis.

– Nä, så mycket kommer de inte ha att göra så att det motsvarar hyran. Vi räknar på att marknadshyran ligger på ca 15 000 kronor i månaden för Villa Åsaliden. Familjen som flyttar in kommer inte att betala så mycket utan hyran reduceras, förklarar Ulla Sigfridsson.

I höst runt oktober/november kommer den utvalda familjen att få flytta in i plushuset på Östra Lugnet. Där ska de förhoppningsvis leva under två år och pröva på hur det är att leva i detta miljösmarta hus.

Thomas Graf
thomas.graf@sverigesradio.se

Fakta om plushuset:

  • Växjö Energi bygger i samarbete med föreningen Miljösmarta Hus i Småland och Växjö kommun det första miljösmarta plushuset i Sverige. Huset är inte bara energieffektivt utan dessutom används byggmaterial och teknik som gör husen koldioxidneutrala.
  • På taket lägger man till exempel aluminiumplåt framställt av returmaterial och väggarna isoleras med flis av tidningspapper och med fårull.
  • Plushus genererar mer energi än de gör av med. Detta blir ett av de första husen i landet som kan skicka tillbaka energi från solen till el- och fjärrvärmenätet.
  • Huset kommer att vara anslutet till fjärrvärme, ha solfångare och solceller samt ha vitvaror som går på fjärrvärme. Huset innehåller dessutom massor av modern teknik som styr uppvärmning, luftcirkulation och elförbrukning.

Fakta: VEAB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".