Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Miljömålen kommer inte att nås

Publicerat måndag 16 april 2012 kl 14.05
"Vi koncentrerar oss på några"
(1:35 min)
Louise Ellman Kareld på länsstyrelsen. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio

Kronobergarna kommer att att få leva med brister i miljön längre än vad de så kallade miljömålen angett. Mljömålen skulle vara uppnådda 2020, men bara några få av målen kommer att nåtts då.

Därför koncentras arbetet nu på några av miljömålen. säger Louise Ellman Kareld på länsstyrelsen:

– Vi kommer att inrikta oss på miljömål som gäller människors hälsa, och det är frisk luft, giftfri miljö och god bebyggd miljö.

Ett mål uppnåtts
Det finns 14 miljömål som gäller Kronbergs län. De handlar om sådant som begränsad klimatpåverkan, grundvatten av god kvalitet, ett rikt odlingslandskap och liknande. Men många av målen har visat sig svåra att nå. I Kronobergs län har enbart målet skyddande ozonskikt nåtts, och ett mål som handlar om god bebyggd miljö är nära att att nås:

– Det gäller sådant som bullernivån och hur man ska bygga för att människor ska må bra.

Alla måste bidra
Men att så få av miljömålen nås till den utsatta tidpunkten innebär att den kronbergska befolkningen kan få leva med en sämre miljö längre än vad målen angett.

– För att målen ska måste alla bidra med det vi kan. Det handlar om sådant som att cykla i stället för att ta bilen, att sopsortera och att vi gör miljöval som har är bra för miljön, säger Louise Ellman Kareld på Länsstyrelsen.

Och för att nå de mål som nu prioriteras ska nu i veckan representanter för företag, kommuner, organisationer och länsstyrelsen diskutera fortsättningen av arbetet med miljömålen.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".