Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Koppartjuvarna sätter liv på spel

Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 11.55
"Stölderna är ett vansinne från början till slut"
(1:37 min)
1 av 2
Thomas Svensson på Strukton Rail vet det mesta om vansinnesstölderna av koppar längs järnvägarna. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
2 av 2
Den här jordande kopparledningen är tjuvarnas byte. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio

Kopparstölderna som sker längs järnvägen kostar samhället hundratals miljoner. För koppartjuven genererar stölden några tusen kronor och en fara för livet, inte bara deras eget.

För en dryg månad sedan stod all trafik stilla på stambanan genom Småland i minst ett halvt dygn. Anledningen var att koppartjuvar hade tagit mängder av kopparkabel som sitter utmed spåren. Ett tågstopp som kostade samhället närmare 150 miljoner kronor, medan bytet för tjuvarna gav några tusenlappar.

– Det är väldigt tråkigt att stölderna pågår, anläggningen blir livsfarlig och det kostar otroliga pengar för samhället. Sedan kostar det ett par miljoner för Strukton att åtgärda problemet, det handlar om mycket pengar säger Thomas Svensson som jobbar på Strukton Rail.

Han berättar att stölderna är ett vansinne från början till slut. Framförallt utsätter tjuvarna såväl sig själva som tågpassagerarna för en direkt livsfara.

– Tjuvarna tar bort alla skyddsjordar från kontaktstolparna som finns längs med järnvägen samt driftjordar. Jordarna är till för att skydda anläggningen om det uppstår fel och att skicka tillbaka strömmen.

– När tåget går fram får det ström från kontaktledningen, strömmen går ner i rälsen och ska sedan tillbaka till en transformator, säger han.

Koppartjuvarna tar tillbaka återledningen vilket innebär att strömmen måste hitta en annan väg tillbaka och det gör den, till exempel genom marken eller någonting annat.

– Anläggningen blir livsfarlig, har du otur kan 16 tusen volt hamna mellan en stolpe och rälsen eller marken. Skulle det bli ett fel samtidigt som koppartjuvarna har varit framme innebär det att människor kan omkomma omedelbart om de tar på fel plats, förklarar Thomas Svensson.

Per Brolléus
per.brolleus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".