Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Smutsig luft i Växjö, Älmhult och Ljungby

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 15.35
Man kan förbättra inandningsluften
(1:03 min)
Inandningsluften har blivit sämre i länet.Foto: Sven Rosenhall/SVT

Luftkvalitén i Kronobergs län är sämre än vad den har varit tidigare. Kronobergs Luftvårdsförbund har efter mätningar upptäckt högre halter av inandningsbara och skadliga partiklar i luften i Ljungby, Älmhult och Växjö.

Vad den exakta orsaken är vet de inte. Eva Hallgren Larsson är sekreterare i Luftvårdsförbundet och arbetar på miljökontoret i Växjö. Hon säger att det finns flera saker som vi kan göra för att förbättra inandningsluften.

– När det gäller tätortsmiljön och trafiken kan man ställa sig frågan om man verkligen behöver ha dubbdäck eller om man kan använda odubbade vinterdäck i stället.

På en högre nivå som samhällsplanerare, vilka åtgärder behöver vidtas?

– Det är väldigt viktigt att man planerar sina samhällen så att man inte förtätar gaturummen och inte sluter gaturummen. Vi vet att de här ämnena påverkas av fordonstrafiken. Om vi har smala gaturum med höga hus omkring stannar föroreningarna kvar där människor vistas. Det ska vi naturligtvis försöka undvika, säger Eva Hallgren Larsson och tillägger att det är viktigt att vi använder oss av den kunskapen som faktiskt finns.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".