Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Ingen övervakning på tågstationer dagtid

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 15.37
"Jag välkomnar kameraövervakning dygnet runt"
(2:18 min)
1 av 2
2 av 2
Resenären Marina Kulcinskaja välkomnar kameraövervakning dygnet runt på Växjö station. Foto: Thomas Graf.

Integriteteten väger tyngre än risken för att bli utsatt för brott under dagtid, det har kammarrätten beslutat. Det blir därför ingen utökad kameraövervakning på järnvägsstationen i Alvesta eller på Resecentrum i Växjö.

Ägaren för Växjö och Alvestas stationer, Jernhusen, får nej i tre olika instanser när det gäller kameraövervakning dagtid på stationerna. Under kvällar och nätter är det tillåtet med kameraövervakning på stationerna men att övervaka med kamera dagtid kränker de resandes integritet anser bland annat Länsstyrelsen.

Resenärer välkomnar en kameraövervakning
Strax innan avgång för ett tåg mot Emmaboda-Kalmar träffar vi Marina Kulcinskaja på perrongen. Hon är positiv till kameraövervakning på tågstationer och menar att kameraövervakning här inte klampar in på människors privata sfär.

– Jag tror att om man är på en järnvägsstation så är det inget speciellt privat. Det är helt ok för mig om de övervakar med kamera här dygnet runt och det är något som jag välkomnar mycket faktiskt, säger hon.

Hellre övervakad än utsatt för brott
P4 Kronoberg har pratat med flera resenärer på Växjö station idag och alla säger de samma sak. De ser helst att kamerorna är på för att förebygga och stävja brott istället för att de är oroliga att övervakningen kränker deras integritet.

Idag får Jernhusen kameraövervaka stationerna i Växjö och Alvesta mellan åtta på kvällen och sex på morgonen. Men Jernhusen anser att det är motiverat att ha kamerorna på även under dagen.

– Vi vill ju ha kameraövervakning under den tid stationen är öppen. Och syftet med det är att skapa trygghet och minska risker för skadegörelse och brottslighet på tågstationen, säger Leif Svensson, säkerhetschef på Jernhusen.

Integriteten segrar i tre instanser
Jernhusen har nu fått sin begäran om att ha på kamerorna dygnet runt avslagen hos Länsstyrelsen och i Förvaltningsrätten och Kammarrätten. Länsstyrelsen har en tydlig inställning i detta. Den enskildes integritet går före brottsförebyggande kameraövervakning.

– Vi har gjort bedömningen att den enskildes integritetsintresse är högre. De har dessutom inte visat att brottsutsattheten är såpass stor att man skulle motivera att man skulle ha övervakning även dagtid, säger Sara Maria Johansson, handläggare på Länsstyrelsen.

Jernhusen: "Integritetsdebatten är förlegad"
– Vi tänker helt tvärtom. Och det tror jag hela samhället börjar göra mer och mer. Jag har undersökningar som visar att 89 procent av människorna känner sig trygga om man är kameraövervakad på allmänna platser. Jag tror att den här integritetsdiskussionen är förlegad och måste föras helt med andra vinklingar än vad den görs idag, säger Leif Svensson.

Ytterligare två personer som vi träffade på Växjö station idag, Martin Gustafsson och Viktoria Sandberg från Växjö, hade ingenting emot att bli övervakade med kamera även under dagtid.

– Jag tycker att det bara är bra. Det skapar incitament till att man inte utför några sattyg och så.

– Här gör man ändå inget privat. Det skulle vara en annan sak om det handlade om en toalett eller något annat men här står man bara och väntar på tåget. Visst det är en offentlig plats och integriteten är viktig att behålla men jag tror kameror dagtid skulle vara bra här för det skrämmer litet också, säger Viktoria Sandberg.

Thomas Graf
thomas.graf@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".