Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Kommunen ska bli bättre på att informera om konstpolicyn

Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 07.09
Vida Arena är en av många nybyggda arenor i Växjö kommun. Foto: Lina Alriksson/Scanpix

Växjö kommun måste bli bättre på att informera föreningar vilka regler som gäller för att avsätta pengar till offentlig utsmyckning vid arenabyggen och renoveringar. Det slås fast i en rapport om konst i Arenastaden gjord av kommunens konstchef Nicolas Hanson.

– Det är synd. Konst kan ju stärka byggnadens varumärke, inspirera och ge nya idéer. Dessutom skapar det arbetstillfällen för konstnärer, säger Nicolas Hansson.

För tolv år sedan antog Växjös kommunfullmäktige den så kallade enprocentsregeln. Den innebär att kommunen vid nybyggen och större renoveringar ska avsätta en procent av den totala budgeten öronmärkas åt konstnärlig utsmyckning.

Konst för 133 000 i Vida Arena
Trots att Vida Arena är inte är något kommunalt bygge, förbinder sig Växjö Lakers i avtalet att följa de kommunala riktlinjer som finns. Om enprocentsregeln följts skulle det betyda att cirka 2,5 miljoner från arenans budget hade vikts åt konstnärliga ändamål.

Det är en rejäl bit ifrån de 133 000 som i slutändan faktiskt använts. Men Nicolas Hansson klandrar inte föreningen för att de inte förstått riktlinjerna.

– Jag kan bara konstatera att vi inte varit tillräckligt tydliga med att det var enprocentsregeln som avsetts. Det kan man inte begära av föreningar att de ska veta hur vår konstpolicy ser ut, säger han.

Vad är konstnärlig utsmyckning?
Ett annat problem menar Nicolas Hansson är att det ingenstans i avtalen med föreningarna framgår vad som ska räknas som konstnärlig utsmyckning.

– Där kan det uppstå meningsskiljaktigheter. Kan en målad fondvägg räknas? För mig är det klart: bakom verket måste finnas en konstnär, säger han.

"Sport är också kultur"
Hur informationen mellan kommunen och föreningarna ska bli bättre debatteras just nu i Växjös kulturnämnd. Där diskuteras också vilken plats konsten ska få på den mark som finns i och runt den arenastad som just nu håller på att ta form. Nicolas Hansson ser en stor potential i området.

– Sport är också kultur, de hör ihop. Arenastaden är en framtida mötesplats och jag har stora förhoppningar om att den kan utvecklas till en inspirerande miljö, säger han.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".