Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Anställda ska intervjuas öppet om problemen på BUP

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 17.05
"Ärligt försök att komma till rätta med bristerna"
(1:46 min)
1 av 2
Landstingsdirektör Börje Lindqvist. Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Karin Avenäs/Sveriges Radio

Efter de många turerna kring den dåliga arbetsmiljön på BUP i Växjö har nu ledningsgruppen hyrt in konsulter för att förbättra arbetsmiljön. Medarbetare är kritiska till hur förbättringsarbetet ska gå till.

Men Börje Lindqvist, landstingsdirektör, tror på åtgärderna.

– Vi är lyhörda och tar det på stort allvar och har nu engagerat externa resurser för att ta fram konkreta förslag på hur arbetsmiljön ska förbättras, säger han.

Vi har tidigare rapporterat om bristerna i arbetsmiljön på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Växjö i samband med det förändringsarbete som pågår där. Kritiken har delvis rört den hårda arbetsbelastningen, men framför allt den dåliga kommunikationen mellan ledningen och de anställda.

Och nu har alltså ledningsgruppen tagit in utomstående konsulter som under öppna former ska intervjua en grupp medarbetare och bena ut var problemet ligger. Men anställda som P4 Kronoberg har pratat med uttrycker obehag för den här metoden, eftersom ett av de stora problemen är just att de är rädda för att uttala kritik mot ledningen. Trots det ser Börje Lindqvist inga risker med att intervjuerna sker öppet.

– Nej det gör jag faktiskt inte för det här handlar om de anställdas eget ansvarstagande att kunna formulera sin egen uppfattning och det är just den gemensamma uppgiften som kommer fram.

Men hur ska de anställda kunna prata öppet om det här om just kommunikationen varit problemet?

– Jag tror att medarbetarna är så kunniga att de säkert kan hantera den frågan.

Börje Lindqvist uttrycker förhoppningar om att förbättringsarbetet ska ge resultat.

– Jag tror att det kommer att fungera på ett alldeles utmärkt sätt. Jag hoppas att medarbetarna förstår att det är ett ärligt, öppet försök att komma till rätta med bristerna. Det är inte fråga om att leta syndabockar eller dela ut repressalier. Det lovar jag.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".