Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Är ni mindre vetande?

Publicerat lördag 21 april 2012 kl 08.51

En av de saker jag är mest stolt över med Sverige är vår yttrandefrihet. Att vi faktiskt får tycka vad vi vill utan att någon kan tvinga oss att tycka något annat.

Det gör att jag är ett stort fan av kommenteringsfunktionen. Men. Vi har tyvärr ett problem när vi till exempel rapporterar om somalier som ska komma till länet och kommentaren "Tyvärr så har vi för få kameler i landet för att vi ska kunna utnyttja nysvenskarnas kompetens fullt ut." kommer. Då börjar jag på allvar fundera; Är ni mindre vetande?

Detta kanske motsäger min första mening, att alla ska få tycka vad man vill och ingen annan ska säga att man inte får tycka si eller så. Och vem är jag att säga vem som är mer eller mindre vetande? Det är såklart att den bedömningen utgår från mina egna tankar och åsikter. Och eftersom jag sitter på det jobb jag gör så styrs såklart mycket av nyhetsrapportering och vilka kommentarer som är okej efter just min bedömning.

Ytterst så är det ansvarig utgivare, Ulf Myrestam, som tar beslut om vi ska plocka bort kommentarer. Han gör det efter Sveriges Radios regler som finns kring detta. Men en sållning görs redan hos mig.

Jag tycker själv att jag är ganska tolerant. Det finns en väldig massa människor som tycker att Sverige inte borde ha några invandrare alls. Var så goda och tyck det. Jag hoppas att vi på något sätt kan bemöta er oro, era argument med saklig information som gör att ni kan grunda era åsikter på fakta. Och tycker ni fortfarande samma så är det er åsikt. Och just när det kommer till invandrarfientlighet så tror inte jag på att bemöta den med censur. Jag tror på öppenhet och diskussion samt argumentation.

Men det innebär att vi måste hålla oss till en saklig diskussion. När man skriver att vi inte har tillräckligt många kameler för att utnyttja nysvenskarnas kompetens fullt ut så lägger man in helt felaktig fakta. Jag fattar väl också att det handlar om att raljera kring och minimera en folkgrupp. Och det är inte okej. Då går man över gränsen. Dessutom finns det inget sätt att bemöta den kommentaren på utan att det blir lika löjligt som själva kommentaren. Vad skulle jag skriva? Att somalier kan jobba med annat än kamelskötsel?

Det finns även andra områden. Vi rapporterade om bonden som fick ersättning för att hans kor blivit påkörda av tåget. Då kom kommentaren "Hur jävla dum får en bonnläpp vara! Har dom sina kor springande fritt på järnvägen, eller vad fan ska en tro?" Återigen undrar jag hur hög grad det är denne persons vetande. Skulle han istället ställt frågan hur korna kom upp på järnvägen skulle det vara helt okej. Men det borde väl alla förstå att det finns ingen bonde som släpper upp sina djur på järnvägen. Återigen en kommentar som inte går att bemöta så att det blir en bra diskussion. Därför plockades den bort.

Men vad tycker ni? Är vi restriktiva när det gäller kommentarer eller vad tycker ni? Är det kanske jag som är mindre vetande?

Hör av er så mycket ni vill.

Elisabeth Anderberg, nyhetschef

0470 - 726057

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".