Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Dåliga cykelvägar i cykelstaden

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 06.30
"Vi skulle behöva åtta miljoner extra om året"
(1:37 min)
Christer Wånehed, avdelningschef på gatuteknikavdelningen i Växjö kommun. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio

Asfalt som rivs upp från cykelvägar kan bli verklighet i cykelstaden Växjö. Underhållet är på många håll kraftigt eftersatt, konstateras i en kommunal rapport.

Det finns ett stort behov av att lägga ny asfalt och att utföra annat underhåll på gator, cykelvägar och gångbanor i Växjö.

De största problemen på cykelvägarna finns på Teleborgområdet som till stor del byggdes på 60- och 70-talet och där lagret av grus under asfalten inte gjordes tillräckligt djupt, och det får då följder.

Hårt slag för cykelstad
Och för cykelstaden Växjö finns ett värsta scenario för framtiden, säger Christer Wånehed på Växjö kommun.

– När det blir för dåligt med asfalt på tex en cykelväg får vi ju åka dit och plocka bort asfaltslagret och lägga dit grus, säger han.

Gångbanorna är också på många håll i stort behov av underhåll:

Slitaget på gator men också på cykelvägar och gångbanor har ökat kraftigt under senare tid. Mycket beroende på att trafikmängden har ökat i Växjö den senaste tio-årsperioden.

Miljoner behövs
En intern utredning för några år sedan kom fram till vad det skulle kosta att helt klara underhållet.

– Vi skulle behöva cirka 8 miljoner extra om året under en 5-6-års period för att komma i fatt. Men eftersom det knappast är realistiskt får vi anpassa oss och inrikta oss på det mest akuta, säger Christer Wånehed, avdelningschef på gatuteknikavdelningen i Växjö kommun.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".