Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Växjö har bäst företagsklimat

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 13.32
"Företagsklimatet upplevs ganska bra i länet"
(1:55 min)
Eilon Fransson, Svenskt Näringslivs regionchef (t.v.) och det centerpartistiska kommunalrådet Per Schöldberg i Växjö. Bild: Thomas Graf/Sveriges Radio

Växjö kommun är bäst bland Kronobergs kommuner enligt Svenskt Näringslivs elfte mätning i ordningen av kommunernas företagsklimat som presenterades i förmiddags.
Samtidigt är Alvesta den kommun som avancerar mest uppåt i rankingen medan Lessebo sjunker allt längre ner.

Flera Växjöbor som vi mötte idag tog beskedet om att Växjö kommun nu klättrat upp i toppen igen bland länets kommuner i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet med glädje. En av dem var Sölve:

– Det måste ju vara bra och så ska det vara tycker jag, säger växjöbon Sölve.

Bra företagsklimat
Här i länet har drygt 1 000 företagare svarat på en enkät om olika aspekter på företagsklimatet i respektive kommun. Dessutom tillkommer diverse statistiska faktorer som vägs in i rankingen.

– Generellt så upplevs näringslivsklimatet väldigt bra i Kronobergs län. Det som har hänt i år är att vi har fem kommuner som har kommit lite högre upp i rankingen och tre kommuner som kommit lite lägre, säger Eilon Fransson som är Svenskt Näringslivs regionchef.

– Det är glädjande att Växjö som ändå är motorn i regionen, har ett så bra företagsklimat som man har.

Serviceminded
Det centerpartistiska kommunalrådet Per Schöldberg i Växjö har en teori om varför Växjö kommun blev bäst i årets ranking:

– Jag tror det handlar om dels att Linnéuniversitetet investerar och att vi har arenastaden och att folk ser att det händer saker här i kommunen. Det handlar också om att den kommunala organisationen är mer "service-minded", vi jobbar mer öppet och är tillsmötesgående. Och att vara det är inte det samma som att lägga sig platt. Men att vara tillsmötesgående och jobba hårt tillsammans är viktigt, säger Per Schöldberg.

Ja, Växjö som är bäst i länet har klättrat 16 placeringar och hamnar på plats 25 i landet och klår därmed förra årets etta, Markaryds kommun, som i år får vara hedervärd tvåa med endast två placeringar bakom Växjö på plats 27.

Glädjande resultat
Men även om Markaryd är tvåa har man förbättrat sitt resultat från förra året och ökat fem placeringar från 2011 års resultat, plats 32.

– Resultatet är mycket glädjande och bygger på ett långsiktigt gemensamt arbete mellan kommun och näringsliv, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson i en kommentar.

Det är Växjö, Markaryd, Uppvidinge, Älmhult och Alvesta som klättrar uppåt i rankingen. Av dessa har Alvesta klättrat mest med 41 placeringar och rankas nu som 94 bästa kommun i landet.

Ljungby rasar
Ljungby kommun rasar mest bland kronobergskommunerna, 76 placeringar ned till plats 157.

– Detta förvånar mig. 2011 var ett år då det hände väldigt mycket inom näringslivsutvecklingen i kommunen och därför var min förhoppning var att företagen skulle ha en mycket mer positiv syn på utvecklingen. Nu har vi fått ett resultat som visar på motsatser och vi tar detta resultat på stort allvar och måste analysera resultatet, säger näringslivschefen Jan Melkersson i ett pressmeddelande idag.

I botten hittar vi också Tingsryd och Lessebo kommun bland länets kommuner. Och Lessebo rankas som sämst i länet av Svenskt näringsliv och kliver ner från plats 164 till 210.

Varför är då Lessebo sorgebarnet i rankingen?

– Ja, det är svårt att svara på. Det kan ha att göra med att det i kommunen tidigare fanns två stora företag som lyfte företagsklimatet men efter det ena företaget gick i konkurs och det andra nästan gjorde det också så blev företagsklimatet sämre i Lessebo kommun, säger Eilon Fransson.

Thomas Graf
thomas.graf@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".