Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Skogen ska anpassas för klimatförändringar

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 10.30
Skogen måste anpassas inför klimatförändringar
(1:33 min)
Tallen är älgens viktigaste föda under vintern. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Jägare och skogsägare måste börja jobba tillsammans för att klara klimatförändringarna framöver, det menar både Lantbrukarnas Riksförbund, (LRF) och Jägareförbundet. Ett samarbete som börjar nu och som framförallt handlar om att plantera rätt skog på rätt plats.

– Med den kunskapen som finns idag så måste vi göra rätt saker, för vi har ingen chans att göra om det igen. Om vi gör misstag idag där vi vet att vi hade kunnat göra annorlunda då får vi nog stå till svars för våra barn och barnbarn, säger Helene Lantz, som är projektledare för samarbetet mellan jägare och skogsägare på LRF.

Projektet "Viltstammar i balans i ett förändrat klimat" görs inför kommande klimatförändringar de närmaste 100 åren.

– Man måste tänka att klimat, skog och vilt hör i hop och att man måste anpassa genom att plantera rätt skog på rätt plats för att det ska bli mat även för de vilda djuren, säger Helene Lantz.

– Blir det ett varmare och torrare klimat så kanske det inte finns så mycket tall och då måste man fundera över att plantera tall på rätt plats. För tall är älgens huvudsakliga föda vintertid, säger Helene Lantz.

Kan du ge ett exempel på klimatförändringar som redan nu påverkar skog och vilt?

– Ja, vi kan till exempel titta tillbaka på stormen Gudrun. Lite kraftigare blåst, det vet vi att det kommer att bli och lite oroligare klimat och snabbare växlingar. Då gäller det att vi har planterat skog som klarar av de temperaturväxlingarna och svängningarna i väderleken, förklarar hon.

Rent konkret går samarbetet ut på att skogsägare och jägare ska gå tillsammans på olika informationträffar - det är först då som en förståelse för varandra och bra idéer föds, menar Helene Lantz.

– Vi har nog samma mål men vägen dit ser olika ut, säger Helene Lantz om jägarnas och skogsägarnas syn på klimatfrågan.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".