Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Alvesta

Moduler ska lösa platsbrist för äldre

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 17.00
"Jag vill ha en redig lösning"
(1:49 min)
1 av 2
Pensionärerna Walter Lindh och Harry Nyman ser modulerna som en bra kortsiktig lösning men vill ha ett riktigt äldreboende på lång sikt. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
2 av 2
Helen Gustavsson (M), ordförande i nämnden för omsorg och hälsa i Alvesta. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio

Den akuta bristen på äldreomsorgsplatser i Alvesta ska lösas med moduler. Det har nämnden för omsorg och hälsa i Alvesta nu beslutat.

– Det är moduler som man kan bygga ihop och där är det tänkt att det ska vara nio platser, säger Helen Gustavsson (M), ordförande i nämnden för omsorg och hälsa i Alvesta.

Hur ska modulerna se ut?

– Ja, de moderna modulerna är ju som små lägenheter, så det kommer att vara som vanliga lägenheter.

Bristen på äldreomsorgsplatser i Alvesta är stor. I dag står runt 25 gamla i kö för att få en plats. Och nyligen fick kommunen böta över 250 000 kronor för att man dröjt för länge med att ordna fram plats till två personer.

Kostar 6,5 miljoner om året
För att klara den akuta platsbristen har nämden för omsorg och hälsa nu alltså beslutat att hyra in moduler där det ska finnas nio små lägenheter. 6,5 miljoner om året kommer det att kosta. Men var eller när modulerna ska ställas upp är inte klart än. I augusti står också 11 permanenta äldeboendeplatser färdiga i Grimslöv.

Pensionärerna Walter Lindh och Harry Nyman tycker det är bra med modulerna, men de vill hellre ha ett riktigt äldreboende i Alvesta.

– Som en kortsiktig lösning kan det ju vara bra, men på längre sikt så måste det ju byggas för äldrevården så det räcker till.

– Jag vill ju ha en redig lösning på det och inget sånt här daltande hit och dit.

Beslut i höst om nytt boende
Politikerna i nämnden var inte eniga i beslutet om modulerna, minoriteten med Moderaterna i spetsen som styr, hade hellre velat bygga om Rådmannen, vilket också skulle vara billigare än modulerna, men de röstades ner av majoritetet med Socialdemokraterna och Centern.

Nämnden föreslår också att det ska byggas ett helt nytt äldreboende inne i Alvesta. Men det är en fråga som kommunfullmäktige måste avgöra, och beslut om det blir det tidigast i höst.

– Alltså, det har ju med ekonomi att göra också, men jag tror att vi har varit dåliga på att jobba långsiktigt innan och jag tror att vi måste sparka igång den här processen, säger Helen Gustavsson.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".