Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KRONOBERG

Läkarintygen håller inte måttet

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 04.55
"Läkarna har en pressad situation"
(1:43 min)
Försäkringskassan underkänner hälften av alla läkarintyg. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Nästan häften av alla läkarintyg i Kronobergs län är så bristfälliga att de inte håller måttet för sjukpenning. Det visar en färsk granskning som Försäkringskassan gjort.

Inte ett enda landsting i landet klarar av att skriva tillräckligt bra läkarintyg för att få del av statens morot, den så kallade sjukskrivningsmiljarden för 2011.

För att få sjukpenning gäller det att läkarintygen är rätt ifyllda. Annars tvingas man som patient kanske vänta på sin ersättning när intygen ska kompletteras.

Bara hälften av läkarintygen är godkända
För andra året i rad har Försäkringskassan granskat läkarintygen i landet för att se om de håller måttet som underlag för bedömning av sjukpenning. Det gör de inte.

Bara drygt hälften av intygen i landet godkändes, visar alldeles färska siffor från Försäkringskassan. Det är en liten förbättring jämfört med året före, men fortfarande är det alltså bara runt hälften av alla granskade intyg i Kronobergs län, liksom i övriga landet, som var rätt ifyllda.

Ett väntat resultat
Inte helt oväntat, säger Tommy Sundholm, som är enhetschef på Försäkringskassans huvudkontor.

– Vi hade nog inte trott på en radikal förbättring, men det är klart att kvaliteten borde vara bättre, säger han.

Vad beror det på att bara runt hälften av läkarintygen i landet fortfarande inte håller måttet?

Läkarna uppfattar det väl som att det är svårt att beskriva vissa uppgifter, till exempel ”aktivitetsbegräsning”. De har en pressad situation och tycker att de har andra uppgifter som är viktigare. Som att behandla patienten till exempel, säger Tommy Sundholm.

För att ett landsting ska få del av den statliga så kallade sjukskrivningsmiljarden för 2011 måste 80 procent av läkarintygen vara godkända.

Inget landsting får pengar
Inget landsting i landet får nu del av de här pengarna, säger Tommy Sundholm.

– Nej, eftersom gränsen har höjts från 50 procent år 2010 till 80 procent har inget landsting nått den gränsen.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".