Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Läkare sätts i skolbänken

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 12.36
Läkare sätts i skolbänken
(1:50 min)
Landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör, Bengt Nellgård. Foto Hans Runesson

Enligt Försäkringskassan är det bara drygt hälften av de sjukintyg som läkarna skriver ut i Kronoberg som håller måttet. Nu ska läkarna sättas i skolbänken för att lära sig skriva bättre intyg.

– Ja, vi kommer att göra en utbildning tillsammans med Försäkringskassan i bland annat hur man skriver sjukintyg, och det kommer att ske under hösten för AT-läkarna och ST-läkarna inom Landstinget Kronoberg, säger landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Bengt Nellgård.

Läkarna är bland de mest välutbildade i samhället, borde de inte klara att skriva ett sjukintyg?

– Jo, det kan man tycka att de borde göra, men sjukintygen är mer omfattande nu än tidigare och det behövs mer utbildningsinsatser verkar det som.

Ska utbildas i att skriva intyg
Nästan hälften av de sjukintyg som läkarna inom landstinget i Kronoberg skriver ut är undermåliga, enligt Försäkringskassan. Det ser ungefär likadant ut i övriga landet men nu ska alltså läkarna utbildas i att skriva ordentliga intyg. Dessutom ska landstinget med hjälp av Försäkringskassan ta reda på vilka enheter inom landstinget där läkarna är sämst på att skriva sjukintyg och sätta in extra insatser.

– Vi kommer åka ut och ge mer utbildning och Försäkringskassan kan också tänka sig att sitta ett par dagar ute på de enheterna för att finnas till hands och vara ett stöd för de läkare som sjukskriver.

Patienter riskerar att drabbas
Landstinget Kronoberg gick miste om tre miljoner kronor ur statens så kallade sjukskrivningsmiljard på grund av att många sjukintyg inte höll måttet. Patienter riskerar också att drabbas och kan få vänta på sin sjukpenning.

– Det sker ju en kontakt mellan läkarna och Försäkringskassan direkt så det blir en rätt snabb justering av de intyg som är fel, men visst kan det vara patienter som kommer emellan och det är högst beklagligt.

Vad tror du att de insatser ni gör nu betyder för nästa mätning om ett år?

– Målet har ju tidigare varit 80 procent, men jag tror inte att vi når ända dit, men vi måste försöka komma upp emot två tredjedelar eller 75 procent, säger Bengt Nellgård.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".