Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KRONOBERG

Nya regler för färdtjänst kritiseras

Publicerat fredag 4 maj 2012 kl 05.13
Kritik mot nya färdtjänstregler
(1:41 min)
Foto: Jessica Gow/Scanpix

Chaufförerna ska inte längre hjälpa rullstolsburna upp för trapporna i deras hem. De får flytta i stället. Så ser verkligen ut när Regionförbundet Södras Småland stramar upp reglerna för de som har färdtjänst. Olagligt och diskrimerande, säger kritisk vänsterpartist.

– Bärhjälp och trappklättrare vill man inte använda mer, utan man tycker att om man bor otillgängligt, så ska man flytta inom 6 månader. Jag i frågasätter om det är lagligt att ha en sådan regel, säger Carina Högstedt (V) i regionstyrelsen.

Fyra kommuner i länet har lämnat i från sig hela färdtjänsthandläggningen till Regionförbundet Södra Småland, som nu stramar upp reglerna för de som har eller ansöker om färdtjänst.

Regionstyrelsen har redan sagt ”ja” till de nya reglerna som ska börja gälla den första juli och det blir flera försämringar för de som har färdtjänst, enligt Carin Högstedt. Bland annat att man inte längre ska kunna göra ett stopp på vägen till och från sitt arbete när man åker färdtjänst.  

Det som upprör henne mest är regeln om att chaufförerna inte längre ska hjälpa en person i rullstol in bostaden. Bor man i en lägenhet, två trappor upp utan hiss till exempel, har man 6 månader på sig att anpassa sin bostad. Annars får man flytta om man vill ha färdtjänst, enligt de nya reglerna.

Inte klokt helt enkelt, säger Carin Högstedt som i frågasätter om det överhuvudtaget är lagligt att införa en sådan paragraf.

– Jag tror att man ska vända sig till diskrimineringsombudsmannen om det här skulle gå igenom, säger hon.

Frågan om de nya färdtjänstreglerna som gäller Tingsryd, Lessebo, Växjö och Alvesta kommer att avgöras i fullmäktige i Regionförbundet i slutet av maj.  


Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".