Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Samhällstjänst allt vanligare straff

Uppdaterat måndag 7 maj 2012 kl 10.16
Publicerat måndag 7 maj 2012 kl 07.00
Samhällstjänst är en kostnadsfråga
(1:38 min)
Att klippa gräsmattor är en uppgift som man kan få utföra när man har fått samhällstjänst som straff. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Allt fler som åtalas för mindre grova brott döms till samhällstjänst, enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet. IKronoberg fick 80 personer samhällstjänst istället för fängelse under 2010.

Möjligheten att döma till samhällstjänst infördes 1990. Syftet var att undvika att sätta framför allt unga människor i fängelse.

Straffet innebär att den dömde på sin fritid får utföra ett samhällsnyttigt, oavlönat arbete som lägst 40 och som mest 240 timmar hos en ideell förening.

Missuppfattningar om vad man får göra är vanligt
Eftersom de dömda måste samtycka till straffet vet de flesta vad det handlar om.

– Vissa tror att de ska få göra som i amerikanska filmer, gräva en grop på förmiddagen och fylla igen den på eftermiddagen. Sånt förekommer ju inte, utan det är hederligt föreningsarbete som gäller, som att klippa gräs och måla klubbstugan, säger Sofia Eneroth som berättar att det finns en del missuppfattningar om vad samhällstjänst faktiskt är.

Svårt att hitta placeringar till de samhällstjänstdömda
Enligt Brås rapport är det på flera håll i landet svårt att hitta placeringar till de samhällstjänstdömda, men Kronoberg är ett av undantagen. En förklaring till att det är relativt lätt att hitta platser här är att det är ett litet län med ett starkt föreningsliv.

– Det svåraste är faktiskt att övertyga kommuner att ta emot kommuninvånare som dömts till samhällstjänst. Jag har mycket lättare att hitta föreningar och kyrkor som tar emot samhällstjänstdömda. Ibland händer det till och med att de ringer och frågar om det kan komma några fler, säger Sofia Eneroth.

Karin Avenäs
karin.avenas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".