Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ingelstad

Brister på naturbruksgymnasiet

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 15.34
"Det är risk för olycksfall"
(1:19 min)
Ingelstad Naturbruksgymnasium: Foto: Martina Svensson/ Sverigesradio

Det finns en lång rad brister i arbetsmiljön på Naturbruksgymnasiet i Ingelstad. Det framgår av en inspektion som arbetsmiljöverket gjort och där bristerna är sådan att de kan leda till olycksfall.

Vid inspektionen upptäcktes bland annat olåsta elskåp, huvudströmbrytare som inte gick att låsa, ett nödstopp på en fodervagn som inte fungerade.

Där frätande kemikalier används ska skyddsglasögan och ögonspolningsmöjligheter finnas nära tillgängligt, men det saknades vid inspektionen.

Stor hälsorisk
Det krävs minst en så kallad halvmask med partikelfiliter vid städning av fjäder-och svinstall eftersom det innebär en stor hälsorisk att andas in dammet. Men någon sådan halvmask används inte i dag.

Verket upptäckte också ett medicinskåp som stod öppet trots att ingen var närvarande. Ventilationen fungerade inte fullt ut vid inspektionen och det finns därmed risk för att hälsofarligt damm samlas i lokaler.

Risk för olycksfall
En bandsåg hade inte fullgott skydd och kraftöverföringsaxlar på bl a hövändare saknade skydd helt eller delvis. Och sådana öveföringsaxlar utan skydd får inte användas.

De brister som arbetsmiljöverket uppmärksammat vid inspektionen är sådana att de utgör risker för olycksfall.

Naturbruksgymnasiet i Ingestad måste nu åtgärda bristerna före den förste juli.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".