Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Fler katter tvingas leva utan tänder

Publicerat onsdag 25 juli 2012 kl 06.30
"Tänderna går sönder"
(1:51 min)
1 av 3
Att djurvårdshälsopersonal har blivit mer medvetna om problematiken kring FORL kan vara en anledniing till att fler katter diagnostiseras. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
2 av 3
Karin Gustafsson från Åseda med sin katt Ossian. Han har fått flera av sina tänder utdragna på grund av att de drabbats av FORL. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
3 av 3
Marie Ivarsson, legitimerad djursjukskötare på Växjö Djursjukhus. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio

Antalet katter som konstateras ha tandsjukdomen FORL ökar. Sjukdomen innebär att tänderna på katten bryts ned och måste dras ut. På flera av djurklinikerna i Kronoberg ser man allt fler katter som drabbats. 

FORL står för Feline Odontoclastic Resorptive Lesions och är en mycket besvärlig tandsjukdom som främst drabbar katter. Det som händer är att tänderna börjar brytas ner och vittrar sönder och går det långt kan tänderna lossna. På till exempel Växjö Djursjukhus behandlas varje vecka mellan två till sex kattpatienter för sjukdomen.

"Mer medvetna"

FORL är ingen ny tandsjukdom men vården av det har däremot ökat, berättar Marie Ivarsson, legitimerad djursjukskötare på Växjö Djursjukhus.

– All djurvårdshälsopersonal har väl blivit mer medvetna om problematiken kring just FORL. Därför håller man kanske mer utkik efter det. Inne i munnen kan man se att tänderna går sönder och katterna har svårare att äta, säger hon.

Finns ingen bot

FORL kan drabba alla katter, även vilda kattdjur. Men varför är det ännu ingen som vet. Någon bot finns inte heller utan för att bli av med det måste de drabbade tänderna dras ut. Men en katt utan tänder klarar sig bra enligt Marie Ivarsson.

– Oftast har de ont innan så de äter oftast bättre efteråt. Man tänker hur den ska kunna tugga nu utan tänder, men det brukar funka ändå.

Täcks inte av försäkringen

Behandling för en katt med FORL är kostsam, mellan 3000 och 5000 kronor. Men det täcks ofta inte av en vanlig djurförsäkring. Så var det för Karin Gustafsson i Åseda vars katt drabbats av FORL.

– Man tycker att man har helförsäkrat sitt djur för att man ska klara av om de blir sjuka. Då känns det självklart lite snopet att det gäller för allt utom tänderna.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".