Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Djurhälsa

Tandsjukdom hos katter förbryllar

Publicerat onsdag 25 juli 2012 kl 12.30
"Man har haft många spekuleringar"
(1:41 min)
1 av 2
Katt med FORL. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio
2 av 2
Röntgenbild av en underkäke på katt som drabbats av FORL. På tanden längst till höger syns hur roten har börjat vittra bort. Dessutom har käkbenet sjunkit undan från tänderna. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio

Trots att tandsjukdomen FORL har kunnat spåras flera tusen år tillbaka i tiden är det fortfarande okänt vad den beror på eller varför katterna drabbas hårt.

– Man har haft många spekuleringar och man har trott att den här sjukdomen kanske har ökat i modern tid. Man har letat efter förändringar i hur djur lever i dag, de äter kommersiellt foder, de har kanske mer virusinfektioner än vad de hade förr, att vi har mer framavlade individer, men man har inte kunnat visa någonting som predestinerar för det här egentligen, säger Ann Pettersson, veterinär och docent i odontologi i Kliniska vetenskaper på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Vanligare bland äldre katter

Ann Pettersson har forskat om FORL sedan 1997, bland annat om hur vanlig tandsjukdomen är bland de svenska katterna. I en studie där 100 slumpvis utvalda katter, som var över ett år gamla, undersöktes i munnen var det 32 procent som hade FORL. På katter äldre än tio år var det hela 75 procent. Så det är betydligt vanligare att äldre katter drabbas men om sjukdomen ökar totalt bland katterna är svårare att säga.

– Jag tror att vi upplever det här som vanligare för att vi kan mer själva, vi vet vad vi ska titta efter. Dels har veterinärkåren blivit duktigare och sedan tror jag att djurägare blivit mer förstående för att munnen faktiskt är en del av kroppen och att man kan bli sjuk där, säger Ann Pettersson.

Går det att förebygga på något sätt?

– Nej, det gör det inte tyvärr. Det är alltid bra att förebygga inflammation och det gör man genom att hålla rent i munnen. Enda sättet att göra det är mekanisk rengöring.

Men även om man borstar kattens tänder så kan den ändå drabbas av FORL?

– Ja det kan den göra. Jag kan råda folk att gå hem och titta sina katter i munnen.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".