Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Sjöarna är bruna men mindre sura

Publicerat söndag 5 augusti 2012 kl 08.10
Bruna sjöar är mindre sura
(1:32 min)
1 av 3
Vattenvårdshandläggaren Henric Linge. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
2 av 3
Birgitta Sundholm och Theodor Samuelsson ska mäta och väga fångsten från sjön intill. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio
3 av 3
Vart tredje år provfiskar länsstyrelsen 14 referenssjöar för att analysera vattenkvaliteten. Foto: Johanna Jennische/Sveriges Radio

Det har gått 30 år sedan man började kalka Kronobergs sjöar för att stoppa försurningen. Men lagom till att vattnet blir bättre och man drar ned på kalkmängden står Småland inför ett nytt vattenproblem, sjöarna blir brunare.

Länstyrelsen har provfiskat i 14 referenssjöar i Kronoberg vart tredje år sedan 1990-talet. Med hjälp av dem och kemiska ph-mätningar kan man nu konstatera att sjöarna i länet blir mindre och mindre sura.

Klimatet kan ligga bakom

Kalkningen i 240 sjöar har gjort sitt och dessutom har det sura regnet över Götaland minskat med 80 procent. Som ett resultat av det mindre sura vattnet får även skogsmarkerna ett högre ph-värde. I takt med detta frigörs humussyror ur marken, som i sin tur gör vattnet brunt.

Men det kan också vara klimatet som ligger bakom det allt brunare vattnet, det har helt enkelt regnat ovanligt mycket de senaste åren.

– Forskarna som håller på med det här är inte helt överens om orsakerna bakom det bruna vattnet och kanske är det en kombination av de båda, säger Henric Linge efter att ha dragit upp tolv nät med mört, abborre och sik ur Kronobergs största och klaraste sjö, Skärlen.

Mörka vattnet innebär olika problem

Det mörka vattnet innebär olika problem. Bland annat får solljuset får svårare att tränga långt ned under ytan och undervattnesväxter och plankton, som är mat får många fiskar, får svårare att växa.

– Ett annat problem med det bruna vattnet är att det blir svårare att tillverka dricksvatten från sjövatten, och det är ganska många vattenverk som gör det idag, säger Henric Linge.

Älmhults kommun låter idag sitt dricksvatten renas genom åsar och riskerar nu att sandbäddarna kleggar igen vilket gör det svårare att få vattnet rent. Men exakt hur stort problemet är med länets bruna vatten återstår att se.

– Problemet finns där och det är oerhört svårt att göra något åt, säger Henric Linge.

Johanna Jennische
johanna.jennische@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".