Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kronoberg

Ingen kontroll av olagliga åtelkameror

Publicerat tisdag 7 augusti 2012 kl 15.14
"Finns inga resurser i världen för att leta"
(0:54 min)
Polisen utreder inte olagliga åtelkameror utan inkommen anmälan. Foto: Matthias Schrader/Scanpix

Svenska Jägareförbundet uppskattar att ett hundratal åtelkameror, som jägare använder för att bevaka vilt vid foderplatser, finns uppsatta i skogarna i länet. Utan tillstånd är det ett lagbrott, men varken polis eller länstyrelse kontrollerar.

Anna Kämpe, länsjurist på länsstyrelsen i Växjö menar att den information som inte kommer till länsstyrelsens kännedom är det omöjligt att ha koll på.

-- Vi går inte omkring i skogen och letar efter kameror som vi tror är fel. Det finns inga resurser i världen för det.

Används för att fälla så många vildsvin som möjligt

En åtelkamera används för att kartlägga hur framförallt vildsvin rör sig kring en foderplats. Med hjälp av bilder som visar vilka djur som rör sig där, hur många och vid vilken tidpunkt kan jägare lättare ta reda på när och var de ska sitta för att fälla så många vildsvin som möjligt.

Men om en åtelkamera, precis som vilken kamera som helst, sätts upp så att den kan identifiera personer på en plats dit allmänheten har tillträde så krävs det tillstånd.

Finns inte en enda person med tillstånd

Enligt länsstyrelsen finns det inte en enda person med tillstånd att använda åtelkameror i Kronobergs län idag och det är heller ingen som har ansökt om tillstånd. Eftersom det då är olagligt att använda kamerorna är det heller ingen som berättar för länsstyrelsen att de har någon.

– Får vi reda på att det skulle finnas en kamera som är riktad dit allmänheten har tillträde, så kan vi naturligtvis komma att titta på den. Men idag är det ingen som har gjort en sådan anmälan, säger jurist Anna Kämpe.

Polisen utreder inte utan anmälan

Inte heller på polisen i Kronoberg utreder man kameror i skogen om det inte först kommit in någon anmälan, vilket enligt informationsansvarige Robert Loeffel är mycket ovanligt, om det än händer alls.

– Det här är ingen prioriterad fråga för oss och vi har inte resurser att åka ut i skogen och leta överallt, säger Robert Loeffel och menar att hundra kameror på hela Kronobergs yta är en nål i en höstack.

Lagstiftningen är snårig

Polisen är heller inte ensam om att tycka att lagstiftningen är snårig. Enligt Svenska Jägareförbundet har fyra fall kring åtelkameror gått till domstol och så sent som förra våren fick en man från Karlskrona rätt i kammarrätten att kameraövervaka sin åtel. Domen kan anses vara vägledande och länsstyrelsen i Kronoberg tror att den kan bli avgörande för en ändring av reglerna i framtiden.

Fram tills dess tror Lennart Haraldsson som är länsordförande för Svenska Jägareförbundet i Kronoberg att många jägare fortsätter att använda åtelkameror, utan tillstånd.

– Det är som den här gamla diksussionen med den röda gubben på lyktstolpen. Det var sällan någon som rapporterade om man gick mot röd gubbe så därför fortsatte man att gå mot röd gubbe. Det är lite samma sak med den här bestämmelsen, man upplever den inte så viktig att man måste följa den till punkt och pricka.

Johanna Jennische
johanna.jennische@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".