Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ljungby

Nya vindkraftverk kan störa kungsörnar

Uppdaterat fredag 10 augusti 2012 kl 13.37
Publicerat fredag 10 augusti 2012 kl 05.11
"Vi kommer störas av dem"
(1:48 min)
1 av 2
Kent Karlsson och Mats Nilsson är några av dem som vill överklaga beslutet. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
2 av 2
Vi har ett ansvar för att skapa alternativa energikällor säger Marianne Eckerbom är ordförande i miljö- och byggnämnden i Ljungby Foto: Trons/Scanpix

Ortsborna tänker fortsätta överklaga de sex vindkraftverk som ska byggas i Staverhult söder om Ljungby. De säger att det finns kungsörn i området och att det kommer att påverka området negativt.

Krafteverken har godkänts av flera instanser, nu senast i mark- och miljödomstolen, men ortsborna tänker fortsätta att överklaga beslutet.

Kent Karlsson bor i närheten av platsen där vindkraftverken ska byggas och menar att hans boende kommer att påverkas av dem.

- Vägen slutar här vid vår fastighet så här finns ingen trafik. Här är det absolut tyst, berättar Kent Karlsson. Det närmaste verket det kommer stå i västlig riktning så där får vi skuggbilder och ljud direkt in på vår altan, säger han.

Godkändes för ett par veckor sedan

Vindkraftverken är planerade sen 2010 och godkändes för ett par veckor sen av Mark- och miljödomstolen i Växjö. Kent Karlsson och några av de andra i området tänker överklaga beslutet. En av dem är Mats Nilsson som menar att vindkraften kan skada fågellivet i området.

– Många boende och besökare har konstaterat att vi har sett kungsörn här vid ett flertal tillfällen, förra sommaren var de uppe hela tiden och även i sommar har vi sett dem fortsätter Kent.

Tvist om kungsörnarna

Kungsörnen är en rödlistad art men Mark- och miljödomstolen menar att det inte går att visa att det finns några i Staverhult. Företaget som vill bygga kraftverken har undersökt områden men inte hittat några örnar.

– Vi vill inte att vindkraftbolaget själva ska göra en utredning där de betalar ornitologen. Det är bättre att göra en helt oberoende undersökning, säger Mats Nilsson.

Han säger också att fåglarna finns där och har nu bett fågelexperter komma dit och dokumentera dem så att han kan ta med det i sin överklagan.

Står fast vid beslutet

Marianne Eckerbom är ordförande i miljö- och byggnämnden i Ljungby och hon står fast vid beslutet att bygga vindkraftverken i Staverhult.

– Jag kan förstå att man känner en väldig oro för att det ska bli en stor förändring, men vi har ett ansvar för att skapa alternativa energikällor. Kan man då göra det med minsta möjliga störning på den här platsen tycker vi den är lämplig, säger hon.

De boende säger att det finns kungsörn i det här området, är det något du känner till?

- Nej, det känner jag inte till.

Simon Campanello
simon.campanello@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".