Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

4G-mast kan flyttas

Publicerat torsdag 16 augusti 2012 kl 05.04
1 av 3
Telia går med på att flytta den kommande 4G-masten. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
2 av 3
Jan Karlsson var en av dem som protesterade mot 4G-masten. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
3 av 3
Jonas Yngström, bygglovsarkitekt i Växjö kommun. Foto: Karin Ernstsson

Det blir troligen ingen 4G-mast mitt i ett stort villaområde i stadsdelen Teleborg i Växjö.
Telia har gått med på att ändra placeringen av masten, om bara täckningen blir tillräckligt bra.

– Det känns helt underbart, säger Jan Karlsson som bor på Teleborg.

Det var i våras som vi berättade vi om Telias planer på sex drygt 30 meter höga 4G -master i Växjö.

En av masterna ville bolaget placera i en liten skogsdunge mitt i ett stort villaområde på Teleborg. Runt 400 personer, många barnfamiljer, bor inom en 200-meters radie från den planerade masten. Oron var stor och protesterna många när Telias planer blev kända.

Nu är kommunen och Telia överens om att flytta den tänkta placeringen av masten cirka 90 meter rakt söderut från den ursprungliga placeringen. Där finns inte lika mycket bostäder.

Jonas Yngström, bygglovsarkitekt på stadsbyggnadskontoret är också glad över att det troligen blir en annan placering av masten.

– Det är väldigt glädjande, vi har varit ute med deras konsult och tittat på ett nytt läge som ligger betydligt längre söderut och inte lika nära bebyggelsen, säger han.

Länsstyrelsen har också gett klartecken för mastens nya placering, säger Jonas Yngström.

– Det som återstår är att Telias tekniker ska titta på mastens kapacitet och räckvidd och sådana frågor, säger Jonas Yngström.

– De har ju sina kartor över hur de ska nå sina kunder och det kanske inte blir lika bra som det ursprungliga, men det blir väldigt mycket bättre för oss när det gäller den fysiska placeringen av masten. Det känns väldigt bra, det här blir en mycket bättre lösning, säger Jonas Yngström.

Någon gång i höst kommer kommunen att träffa Telias representant för att få ett klart besked.

Jan Karlsson på Lotusvägen på Teleborg, en av många Teleborgsbor som inte ville ha masten runt knuten, är också riktigt glad över det positiva  beskedet och att deras oro och protester tagits på allvar.

– En lång sommar med väntan på besked och nu verkar det som om masten flyttas från våra barn, sandlådor och lekplatser, det känns jätteskönt, säger Jan Karlsson.     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".